ΜΕΤΟΧΕΣ | ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΟΡΜΑ

Κατά την πρώτη εκκίνηση του προγράμματος πατήστε την εντολή ΑΡΧΕΙΟ > ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ώστε να κατέβουν στον υπολογιστή σας όλα τα τελευταία δεδομένα των συνεδριάσεων.

Στην κεντρική φόρμα εμφανίζονται οι κατά περίπτωση 12 κορυφαίες μετοχές της τελευταίας συνεδρίασης στις κατηγορίες Άνοδος, Πτώση, Υψηλότερη Θετική και Αρνητική Ετήσια Μεταβολή.

Με διπλό κλικ πάνω στο σύμβολο μιας μετοχής, ανοίγει η κάρτα μετοχής. Εναλλακτικά, μπορείτε να ανοίξετε μια κάρτα πληκτρολογώντας το σύμβολο της μετοχής ή την επωνυμία της εταιρείας στο πλαίσιο ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.

Στο κάτω μέρος της κεντρικής φόρμας βλέπετε τις εταιρικές πράξεις των μετοχών που έγιναν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Υπάρχουν 4 κεντρικά μενού: ΑΡΧΕΙΟ, ΔΕΙΚΤΕΣ, ΜΕΤΟΧΕΣ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ και ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα επιμέρους υπομενού.

ΑΡΧΕΙΟ | ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με την εντολή αυτή κατεβαίνουν αυτομάτως και ενσωματώνονται στο πρόγραμμα τα νεότερα δεδομένα των τελευταίων συνεδριάσεων. Συνήθως, τα στοιχεία κάθε νέας συνεδρίασης είναι διαθέσιμα το αργότερο ως τις 20:00.

Δεν απαιτείται να εκτελείτε αυτή τη διαδικασία καθημερινά, μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε ενημέρωση μόνο μια φορά την εβδομάδα ή το μήνα. Τα δεδομένα των συνεδριάσεων εξακολουθούν να βρίσκονται στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή.

ΑΡΧΕΙΟ | ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Υπάρχουν 4 επιμέρους εργασίες που μπορείτε να εκτελέσετε για το αρχείο δεδομένων σας:

 • Να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας (backup), το οποίο περιλαμβάνει τα δεδομένα όλων των συνεδριάσεων, των σημειώσεων των μετοχών και των χαρτοφυλακίων σας. Δημιουργείται αρχείο το οποίο τοποθετείται στην Επιφάνεια Εργασίας σας και μπορείτε στη συνέχεια να το αντιγράψετε σε ένα USB στικάκι ή σε εξωτερικό σκληρό δίσκο.
 • Να ανακτήσετε δεδομένα από ένα παλιότερο αρχείο backup. Στην περίπτωση αυτή, τα τρέχοντα δεδομένα σας θα διαγραφούν και θα αντικατασταθούν από αυτά του αρχείου backup, επομένως πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτή τη διαδικασία.
 • Να εκκαθαρίσετε όλα τα δεδομένα (συνεδριάσεων, σημειώσεων μετοχών και χαρτοφυλακίων) και να επαναφέρετε το πρόγραμμα στην αρχική του κατάσταση. Μετά την εκκαθάριση μπορείτε να τρέξετε εκ νέου την εντολή ΑΡΧΕΙΟ > ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ώστε να ενημερωθεί το πρόγραμμα με όλες τις συνεδριάσεις.
 • Να εξάγετε δεδομένα όλων των διαθέσιμων συνεδριάσεων (ή μέρους αυτών) σε αρχείο text με ειδική μορφοποίηση για χρήση σε άλλα προγράμματα, όπως το Metastock, το Excel κλπ. Το αρχείο (με όνομα το οποίο καθορίζετε εσείς) τοποθετείται στην Επιφάνεια Εργασίας του υπολογιστή σας. Εκτός από τις μετοχές, στο αρχείο εξάγονται και τα στοιχεία του Γενικού Δείκτη και των δεικτών FTSE που παρακολουθεί το πρόγραμμα.

ΑΡΧΕΙΟ | ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ

Παρουσιάζονται, ανά ημερομηνία και αριθμό έκδοσης, όλες οι προσθήκες που έγιναν στο πρόγραμμα μέχρι σήμερα.

Τη σχετική σελίδα μπορείτε να τη δείτε κι εδώ.

ΑΡΧΕΙΟ | ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Μπορείτε να ρυθμίσετε ορισμένες από τις διαδικασίες του προγράμματος: για παράδειγμα να ορίσετε την ελάχιστη αξία συναλλαγών την οποία θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει μια μετοχή προκειμένου να εμφανιστεί στους συγκεντρωτικούς πίνακες ή να επιλέξετε να εμφανίζονται σε αυτούς μόνο οι μετοχές εκείνες που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκιά σας.

ΔΕΙΚΤΕΣ

Στο μενού ΔΕΙΚΤΕΣ μπορείτε να επιλέξετε και να δείτε τις κάρτες με στοιχεία (ιστορικό τιμών, γράφημα κλπ) του Γενικού Δείκτη, καθώς και των δεικτών:

 • FTSE (δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης – LARGE CAP)
 • FTSEA (δείκτης αγοράς)
 • FTSEB (δείκτης τραπεζών)
 • FTSEΜ (δείκτης μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης – MID CAP)


Οι δείκτες έχουν καταχωρηθεί στο πρόγραμμα ως τύποι “μετοχών”, επομένως έχετε τη δυνατότητα να τους αναζητείτε με το σύμβολό τους, να αποθηκεύετε σημειώσεις για αυτούς, να τους προσθέτετε στα χαρτοφυλάκιά σας κλπ.

ΚΑΡΤΑ ΜΕΤΟΧΗΣ

Η κάρτα μετοχής ανοίγει όποτε αναζητούμε μια μετοχή στο πλαίσιο ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ της κεντρικής φόρμας ή κάνοντας διπλό κλικ πάνω σε ένα σύμβολο σε οποιονδήποτε πίνακα του προγράμματος.

Αντίστοιχα, με δεξί κλικ ανοίγει η κάρτα γρήγορης αναφοράς με τα πλέον βασικά στοιχεία της μετοχής, όπως στοιχεία τελευταίας συνεδρίασης, βασικοί δείκτες και ένα τυπικό γράφημα των τελευταίων συνεδριάσεων (το πλήθος των οποίων μπορεί να τροποποιηθεί στις ρυθμίσεις του προγράμματος).

Στην κάρτα προβάλλονται, ανά ενότητα, χρήσιμες πληροφορίες για τη μετοχή.

 • ΓΕΝΙΚΑ: πληροφορίες για τη μετοχή όπως στοιχεία τελευταίας συνεδρίασης, κλάδος και κατηγορία διαπραγμάτευσης, πλήθος εισηγμένων μετοχών, κεφαλαιοποίηση και σύνδεσμος όπου με κλικ επισκέπτεστε το website της εταιρείας.
 • ΤΙΜΕΣ: ιστορικό τιμών της μετοχής των τελευταίων 30 συνεδριάσεων. Μπορείτε εναλλακτικά να δείτε το πλήρες ιστορικό των τιμών (από το 2010 μέχρι σήμερα), να επιλέξετε μια χρονική περίοδο που θέλετε, ή να δείτε την μηνιαία – ετήσια εξέλιξη των τιμών της μετοχής. Η στήλη εΜ% αναφέρεται στην ποσοστιαία μεταβολή της τιμής κλεισίματος σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, στον ίδιο πίνακα εμφανίζεται η εξέλιξη των 2 διαθέσιμων κινητών μέσων (μπορείτε να τους τροποποιήσετε κάνοντας διπλό κλικ στην επικεφαλίδα της στήλης), καθώς και των δεικτών RSI και MFI.
  Στη στήλη με τα χρώματα (πράσινο για άνοδο, κόκκινο για πτώση) της ημερήσιας μεταβολής, εμφανίζεται το πλήθος των διαδοχικών (σερί) ανοδικών ή πτωτικών συνεδριάσεων της μετοχής όποτε αυτό ξεπερνά τις 2. Σε περίπτωση που μεσολαβεί μια συνεδρίαση κατά την οποία η μετοχή δεν έκανε πράξη, το σερί μηδενίζεται και ο υπολογισμός των διαδοχικών συνεδριάσεων ξεκινά από την αρχή.
 • ΓΡΑΦΗΜΑ: απεικονίζεται η εξέλιξη της τιμής της μετοχής. Με διπλό κλικ στην περιοχή του γραφήματος ανοίγουν οι επιλογές όπου μπορείτε να προσαρμόσετε το γράφημα, π.χ. να εμφανίσετε ή να αποκρύψετε στοιχεία, να αλλάξετε τα χρώματα, να παραμετροποιήσετε τους κινητούς μέσους.


  Πάνω από το γράφημα εμφανίζονται μερικά εργαλεία με τα οποία μπορείτε να διατρέξετε αποτελεσματικότερα το γράφημα. Μεταξύ άλλων, μπορείτε να κάνετε χρονικό zoom ή να μετατοπίσετε χρονικά το γράφημα προς μια κατεύθυνση. Αυτό γίνεται είτε πατώντας τα αντίστοιχα κουμπάκια, είτε χρησιμοποιώντας το ροδάκι (mousewheel) του ποντικιού (σε συνδυασμό με το πλήκτρο Control σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε zoom). Μπορείτε να ρυθμίσετε με το σχετικό εργαλείο το πλήθος των ημερών κατά το οποίο γίνονται οι συγκεκριμένες μετατοπίσεις. Αν θέλετε να αποθηκεύσετε το επιλεγμένο χρονικό διάστημα ώστε να είναι το ίδιο και για τις επόμενες κάρτες μετοχών που θα ανοίξετε, πατήστε το κουμπάκι της αποθήκευσης.


  Επιπλέον, ενεργοποιώντας το εργαλείο σχεδίασης, μπορείτε να σχεδιάσετε απλές, ευθείες γραμμές στο γράφημα, ορίζοντας για παράδειγμα γραμμές στήριξης, αντίστασης κλπ. Οι γραμμές αυτές αποθηκεύονται αυτόματα από το πρόγραμμα. Μπορείτε να ορίσετε το χρώμα μιας γραμμής ή να την ονομάσετε επιλέγοντάς την και συμπληρώνοντας το όνομα στο αντίστοιχο πλαίσιο κειμένου. Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερες από μια γραμμές έχοντας πατημένο το πλήκτρο Shift. Με το πλήκτρο Delete διαγράφονται οριστικά οι επιλεγμένες γραμμές από το γράφημα. Τέλος, μπορείτε να σύρετε μια επιλεγμένη γραμμή αλλάζοντάς της θέση ή να τροποποιήσετε τις διαστάσεις της.
 • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: εμφανίζονται βασικά στατιστικά της μετοχής για την επιλεγμένη χρονική περίοδο την οποία μπορείτε να αλλάξετε κάνοντας διπλό κλικ στην επικεφαλίδα.
 • ΑΝΑΛΥΣΗ: δίνεται μια συνοπτική εικόνα της μετοχής με βάση την κατάσταση των δεικτών τεχνικής ανάλυσης. Με διπλό κλικ στην επικεφαλίδα μπορείτε να τροποποιήσετε το πλήθος των ημερών που συνθέτουν τους δύο κινητούς μέσους (απλούς ή εκθετικούς) που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα.
 • ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ: εμφανίζονται τα βασικά θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας ανά μετοχή, από το 2017 μέχρι και σήμερα, καθώς επίσης και ορισμένοι αριθμοδείκτες. Στην περίπτωση της κάρτας του Γενικού Δείκτη, τα ποσά εμφανίζονται σε απόλυτες τιμές σε δισεκατομμύρια ευρώ (για παράδειγμα μια ένδειξη 1,46 ισοδυναμεί με 1.460.000.000 ευρώ). Επιπλέον, μπορείτε να δείτε την εξέλιξη των καθαρών κερδών (σε απόλυτες τιμές και ανά μετοχή) σε τρίμηνη βάση. Για τις περιπτώσεις των εταιρειών που δημοσιεύουν αποτελέσματα ανά εξάμηνο, το ποσό των κερδών διαιρείται δια του 2 και “μοιράζεται” στα αντίστοιχα δύο τρίμηνα. Για περισσότερες πληροφορίες για τα οικονομικά κάθε εταιρείας, μπορείτε να πατήσετε το κουμπί “Οικονομικές καταστάσεις” και θα μεταβείτε αυτόματα στην αντίστοιχη σελίδα της εταιρείας με τις οικονομικές πληροφορίες για τους επενδυτές.
  Περισσότερες πληροφορίες για τα θεμελιώδη και τους αριθμοδείκτες μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, στην ενότητα “Μετοχές | Θεμελιώδη”.
 • ΠΡΑΞΕΙΣ: προβάλλονται όλες οι εταιρικές πράξεις της επιλεγμένης μετοχής. Ο αριθμός που ενδεχομένως εμφανίζεται σε παρένθεση δίπλα στον τίτλο της ενότητας υποδηλώνει το πλήθος των πράξεων που έχουν γίνει για τη μετοχή κατά τις τελευταίες 30 συνεδριάσεις.
 • ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: μπορείτε να καταχωρείτε τις σημειώσεις που θέλετε για τη μετοχή. Η αποθήκευσή τους γίνεται αυτόματα.

ΜΕΤΟΧΕΣ | ΛΙΣΤΑ ΜΕΤΟΧΩΝ

Στον πίνακα παρουσιάζονται οι μετοχές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα με τα εξής στοιχεία:

 • Σύμβολο μετοχής.
 • Ονομασία εταιρείας.
 • Κλάδος δραστηριοποίησης (π.χ. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ).
 • Κατηγορία διαπραγμάτευσης (ΚΥΡΙΑ ΑΓΟΡΑ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ, ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ).
 • Κεφαλαιοποίηση εταιρείας (πλήθος μετοχών επί της τελευταίας τιμής κλεισίματος της μετοχής).


Στη λίστα δεν εμφανίζονται οι μετοχές που έχουν διαγραφεί από το Χρηματιστήριο, αν και ορισμένες εξ αυτών μπορείτε ακόμα να τις αναζητήσετε από την κεντρική φόρμα ή να τις προσθέσετε στα χαρτοφυλάκιά σας.

Με μονό κλικ στην επικεφαλίδα κάθε στήλης, ο πίνακας ταξινομείται αλφαβητικά.

Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να σύρετε μια στήλη με το ποντίκι στη θέση που θέλετε. Αυτή η λειτουργία υποστηρίζεται σε αρκετούς πίνακες του προγράμματος.

ΜΕΤΟΧΕΣ | ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ

Επιλέγοντας την ημερομηνία συνεδρίασης προβάλλονται στον πίνακα οι τιμές των μετοχών που έκαναν συναλλαγές εκείνη την ημέρα.

Προκειμένου να εμφανιστεί στον πίνακα μια μετοχή θα πρέπει η αξία συναλλαγών που πραγματοποίησε να ξεπερνά το ποσό που έχετε ορίσει στις ρυθμίσεις του προγράμματος.

Στον πίνακα δεν εμφανίζονται οι μετοχές που έχουν διαγραφεί από το Χρηματιστήριο κι ας έκαναν ενδεχομένως πράξη κατά την επιλεγμένη συνεδρίαση.

ΜΕΤΟΧΕΣ | ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Προβάλλονται οι κυριότερες εταιρικές πράξεις που επηρεάζουν την τιμή μιας μετοχής (π.χ. αύξηση ή επιστροφή κεφαλαίου, split, reverse split κλπ), οι αποκοπές μερισμάτων, καθώς και περιπτώσεις όπως αλλαγή κλάδου ή κατηγορίας διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Στον πίνακα εμφανίζονται και μετοχές που μπορεί να έχουν διαγραφεί από το Χρηματιστήριο.

ΜΕΤΟΧΕΣ | ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Εμφανίζονται στατιστικά των μετοχών για το επιλεγμένο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορείτε να αλλάξετε κάνοντας διπλό κλικ στην επικεφαλίδα. Στο παράθυρο ΕΠΙΛΟΓΕΣ που θα ανοίξει, επιλέγετε τη χρονική περίοδο που επιθυμείτε, πατάτε ΟΚ και Κλείσιμο.

Τα στατιστικά που παρουσιάζονται είναι:

 • Η ποσοστιαία μεταβολή (Μ%) της τιμής κλεισίματος στο επιλεγμένο χρονικό διάστημα.
 • Οι τιμές κλείσιμο 1 και κλείσιμο 2 για τις αντίστοιχες τιμές της έναρξης και της λήξης του επιλεγμένου χρονικού διαστήματος.
 • Το χαμηλό και το υψηλό που σημείωσε η μετοχή σε αυτό το διάστημα.
 • Η ποσοστιαία διακύμανση μεταξύ του χαμηλού και του υψηλού.
 • Η μέση ποσοστιαία διακύμανση των ημερήσιων συνεδριάσεων της μετοχής.
 • Το νεότερο χαμηλό ή υψηλό της μετοχής στο επιλεγμένο διάστημα, εφόσον αυτό σημειώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση. Ταξινομώντας δηλαδή ως προς αυτή τη στήλη, μπορείτε να δείτε ποιες μετοχές πραγματοποίησαν νεότερο χαμηλό ή υψηλό.
 • Οι μέσες τιμές του όγκου συναλλαγών, αξίας συναλλαγών και αριθμού πράξεων.
 • Το πλήθος των ανοδικών και πτωτικών συνεδριάσεων της μετοχής.
 • Η γραμμική τάση, σε ποσοστιαία μορφή ως προς την τελευταία τιμή κλεισίματος.
 • Το βήτα της μετοχής, σε σχέση με την πορεία του Γενικού Δείκτη. Όταν η τιμή βήτα τείνει προς το 0 (μηδέν) υποδηλώνει «αμυντική» συμπεριφορά. Όσο η τιμή βήτα πλησιάζει το 1, τόσο η μετοχή έχει συμπεριφορά παρόμοια με αυτή του Γενικού Δείκτη. Τέλος, όταν η τιμή βήτα ξεπερνάει το 1 και τείνει να μεγαλώνει, αυτό υποδηλώνει μια «επιθετική» μετοχή η οποία κινείται πιο έντονα σε σχέση με το Γενικό Δείκτη.

ΜΕΤΟΧΕΣ | ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΜΕΓΕΘΗ

Στη φόρμα αυτή υπάρχουν δύο πίνακες στους οποίους παρουσιάζονται βασικά θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών βάσει στοιχείων από τους ενοποιημένους ισολογισμούς τους. Στον πρώτο πίνακα παρουσιάζονται τα κυριότερα μεγέθη σε ετήσια προβολή και στο δεύτερο πίνακα τα καθαρά κέρδη ανά τρίμηνο.

Οι τιμές παρουσιάζονται διαιρεμένες ανά μετοχή. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία έχει κέρδη 100.000 € και 250.000 εισηγμένες μετοχές, η τιμή που εμφανίζεται στον πίνακα είναι 0,40.

Στην ΕΤΗΣΙΑ προβολή εμφανίζονται τα εξής μεγέθη:

 • Διαθέσιμα
 • Ενεργητικό
 • Ίδια κεφάλαια
 • Υποχρεώσεις
 • Κύκλος εργασιών
 • Κέρδη μετά από φόρους που διανέμονται στους ιδιοκτήτες της μητρικής.
 • Μερίσματα
  Αυτά εμφανίζονται στη στήλη της χρήσης για την οποία διανεμήθηκαν. Π.χ. αν μια εταιρεία διένειμε 20 λεπτά μέρισμα το 2018, επειδή αυτό προήλθε από κερδοφορία του 2017, τα 20 λεπτά θα εμφανιστούν στη στήλη χρήσης 2017. Για πρακτικούς λόγους το ίδιο γίνεται και για τις περιπτώσεις διανομής προμερισμάτων. Τέλος, σε περίπτωση διανομής πολλαπλών μερισμάτων μέσα σε μια χρήση, αυτά εμφανίζονται αθροιστικά στο ίδιο κελί. Π.χ. αν η ίδια εταιρεία διένειμε εκ νέου επιπλέον μέρισμα 30 λεπτών για τη χρήση του 2017, θα εμφανιστεί ως μέρισμα το συνολικό ποσό των 50 λεπτών. Σημειωτέον ότι τα ποσά των μερισμάτων που αναγράφονται στον πίνακα είναι καθαρά, έχει δηλαδή ήδη αφαιρεθεί ο φόρος που παρακρατήθηκε.
 • Ταμειακές ροές από λειτουργικές, επενδυτικές και χρηματοδοτικές δραστηριότητες.


Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε αν τα ποσά αυτά θα εμφανίζονται σε απόλυτες τιμές ανά μετοχή ή ως ποσοστό προς την τελευταία τιμή κλεισίματος κάθε μετοχής. Με τη δεύτερη επιλογή ουσιαστικά μπορείτε να συγκρίνετε τις μετοχές μεταξύ τους.

Επιπλέον, στην ετήσια προβολή παρουσιάζονται οι εξής αριθμοδείκτες:

 • Μερισματική απόδοση (Μερ%): η ποσοστιαία απόδοση του συνόλου των μερισμάτων μιας χρήσης ως προς την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής.
 • P/E (Price / Earnings): ο δείκτης αυτός, γνωστός και ως πολλαπλασιαστής κερδών, είναι το πηλίκο της τιμής κλεισίματος της μετοχής προς τα κέρδη της εταιρείας. Όσο μικρότερος είναι ο δείκτης P/E, τόσο πιο ελκυστική θεωρείται η μετοχή.
 • PEG (Price / Earnings -to- Growth): ο δείκτης αυτός είναι το πηλίκο του δείκτη P/E προς την ετήσια ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή. Όσο μικρότερος είναι ο δείκτης PEG (κατά προτίμηση μικρότερος της μονάδας), τόσο πιο ελκυστική θεωρείται η μετοχή ως προς το ρυθμό ανάπτυξης των κερδών της.
 • P/BV (Price / Book Value): είναι το πηλίκο της τελευταίας τιμής κλεισίματος της μετοχής προς τα ίδια κεφάλαιά της (λογιστική αξία ή book value). Όταν ο δείκτης P/BV είναι μικρότερος από τη μονάδα, η μετοχή θεωρείται υποτιμημένη, ενώ όταν είναι μεγαλύτερος από τη μονάδα θεωρείται υπερτιμημένη.
 • Περιθώριο κέρδους: εκφράζει την αναλογία του καθαρού κέρδους προς τις πωλήσεις της εταιρείας.
 • Απόδοση ιδίων κεφαλαίων: εκφράζει την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων με βάση τα επιτευχθέντα καθαρά κέρδη, προσδιορίζοντας με αυτό τον τρόπο την αποτελεσματικότητα των ιδίων πηγών χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της.
 • Απόδοση της επένδυσης: ελέγχει την αποδοτικότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και το βαθμό απόδοσης της επένδυσης.
 • Δανειακή επιβάρυνση: προσδιορίζει το βαθμό στον οποίο το ξένο κεφάλαιο έχει χρηματοδοτήσει το σχηματισμό του ενεργητικού, αντικατοπτρίζοντας τη μακροχρόνια χρηματοοικονομική ισορροπία. Ιδανική τιμή του είναι το μηδέν.
 • Ξένα προς ίδια κεφάλαια: εκφράζει το ποσοστό συμμετοχής κάθε μορφής κεφαλαίου στο συνολικό κεφάλαιο. Τιμή μικρότερη της μονάδας σημαίνει ότι τα ίδια κεφάλαια είναι περισσότερα από τα ξένα.


Στην ΤΡΙΜΗΝΗ προβολή εμφανίζονται ανά τρίμηνο, από το 2017 μέχρι σήμερα, τα εξής στοιχεία:

 • Κέρδη (σε απόλυτη τιμή ανά μετοχή)
 • Ετήσια μεταβολή (σε απόλυτη τιμή ανά μετοχή)
 • Ετήσια % (ποσοστιαία) μεταβολή
 • Ετησιοποιημένη % (ποσοστιαία) απόδοση, όπου εμφανίζεται ως ποσοστό προς την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής το διαδοχικό άθροισμα των 4 τελευταίων τριμήνων (π.χ. για τον υπολογισμό της απόδοσης του 2ου τριμήνου του 2017, λαμβάνονται υπόψη το 3ο και 4ο τρίμηνο του 2016, καθώς και το 1ο και 2ο του 2017).

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ | ΚΙΝΗΤΟΙ ΜΕΣΟΙ

Παρουσιάζονται συγκεντρωτικά οι ποσοστιαίες διαφορές μεταξύ της τιμής κλεισίματος κάθε μετοχής και των δύο κινητών μέσων της, καθώς και η διαφορά μεταξύ των δύο μέσων.

Οι μετοχές εμφανίζονται ταξινομημένες από τη μεγαλύτερη διαφορά προς τη μικρότερη. Μπορείτε να αλλάξετε την ταξινόμηση κάνοντας κλικ στην επικεφαλίδα της στήλης.

Οι μετοχές που η τιμή τους είναι υψηλότερα από τον κινητό μέσο (ή που ο βραχυχρόνιος μέσος είναι υψηλότερα από τον μακροχρόνιο) θεωρείται ότι παρουσιάζουν καλή δυναμική.

Μπορείτε με διπλό κλικ στις επικεφαλίδες να τροποποιήσετε το πλήθος ημερών που συνθέτουν τους δύο κινητούς μέσους. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε αν θα λαμβάνεται υπόψη ο απλός ή ο εκθετικός κινητός μέσος. Η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων είναι ότι κατά τον υπολογισμό τους, στον εκθετικό δίνεται βαρύτητα στις πιο πρόσφατες τιμές, οπότε η καμπύλη του θεωρείται ότι προσαρμόζεται ταχύτερα στις μεταβολές της τιμής της μετοχής.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ | MFI & RSI

Ο MFI (Money Flow Index – δείκτης ροής χρήματος) προσδιορίζει αν μια μετοχή βρίσκεται σε υπεραγορασμένη (υπερτιμημένη) ή υπερπουλημένη (υποτιμημένη) περιοχή. Η τιμή του δείκτη κυμαίνεται μεταξύ του 0 και του 100. Μια μετοχή θεωρείται υπεραγορασμένη όταν η τιμή MFI βρίσκεται πάνω από τις 70 μονάδες και αντίθετα υπερπουλημένη όταν η τιμή MFI βρίσκεται κάτω από τις 30 μονάδες.

Ίδια είναι η ερμηνεία και του δείκτη RSI (Relative Strength Index – δείκτης σχετικής ισχύος). Η διαφορά των δύο δεικτών είναι ότι για τον υπολογισμό του MFI λαμβάνεται υπόψη και ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών της μετοχής. Έτσι, ο δείκτης MFI αποτυπώνει την κατεύθυνση της ροής του χρήματος, δηλαδή αν σε μια μετοχή υπάρχουν τοποθετήσεις ή ρευστοποιήσεις κι αν αυτές είναι επιθετικές. Επίσης, είναι χρήσιμος για την επιβεβαίωση της τάσης της μετοχής, αλλά και για να προειδοποιεί για ενδεχόμενες αντιστροφές σε αυτή.

Στον πρώτο πίνακα, στα αριστερά της φόρμας, εμφανίζονται οι τιμές MFI και RSI όλων των μετοχών. Μπορείτε να ταξινομήσετε τους πίνακες κάνοντας κλικ στην επικεφαλίδα της στήλης που θέλετε.

Στο δεύτερο πίνακα, στα δεξιά της φόρμας, παρουσιάζεται η ημερήσια εξέλιξη των δεικτών MFI και RSI κατά τις τελευταίες 20 συνεδριάσεις. Μπορείτε να αλλάξετε το πλήθος αυτό στις ρυθμίσεις του προγράμματος. Κάθε κελί του πίνακα χρωματίζεται ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται ο δείκτης. Για παράδειγμα, η περιοχή μεταξύ 0 και 30 μονάδων θεωρείται υπερπουλημένη, 30 με 40 είναι φθηνή, 40 με 60 ουδέτερη, 60 με 70 ακριβή και πάνω από τις 70 μονάδες υπεραγορασμένη. Ορισμένα κελιά εμφανίζονται μπλε και με υπογράμμιση. Αυτά υποδηλώνουν τις μετοχές εκείνες οι οποίες βρίσκονταν στην υπερπουλημένη ζώνη και εξήλθαν. Πατήστε το κουμπί “Επεξήγηση χρωμάτων” για να δείτε τα χρώματα και την ερμηνεία τους.

Στην πρώτη γραμμή των πινάκων εμφανίζεται η εξέλιξη της μέσης τιμής των δεικτών ώστε να υπάρχει μια εικόνα για τη γενική κατάσταση της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία αυτής της φόρμας έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν πρέπει να θεωρούνται ως προτάσεις αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών.

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Με την εντολή ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ > ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο χαρτοφυλάκιο μετοχών. Μπορείτε να παρακολουθείτε πολλαπλά χαρτοφυλάκια.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογείτε την ονομασία του χαρτοφυλακίου, το αρχικό του κεφάλαιο και την τιμή εκκίνησης του δείκτη χαρτοφυλακίου (ΔΧΑ).

Ο ΔΧΑ αποτυπώνει την εξέλιξη της απόδοσης του χαρτοφυλακίου, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των μετοχών του, την ποσοστιαία αναλογία των μετρητών, τις εισροές και εκροές από κέρδη, μερίσματα, έξοδα κλπ. Μια καλή προσέγγιση είναι να ορίζετε ως αρχική τιμή εκκίνησης την τιμή κλεισίματος του Γενικού Δείκτη κατά την ημέρα δημιουργίας του χαρτοφυλακίου, ώστε να έχετε ένα benchmark αναφοράς για την πορεία των κινήσεών σας σε σχέση με την αγορά.

Αφού εισάγετε τα στοιχεία αυτά, πατήστε το κουμπί ΟΚ και πλέον το νέο χαρτοφυλάκιο εμφανίζεται ως υπομενού. Κάνοντας κλικ σε αυτό, ανοίγει το παράθυρο του χαρτοφυλακίου όπου παρουσιάζονται τα εξής:

 • Οι μετοχές που περιέχει το χαρτοφυλάκιο. Με διπλό κλικ στο σύμβολο της μετοχής ανοίγει η κάρτα μετοχής. Στον πίνακα των μετοχών εμφανίζονται μεταξύ άλλων η μέση τιμή αγοράς κάθε μετοχής, η ποσοστιαία απόδοση (Α%) της μετοχής σε σχέση με την τιμή αγοράς και η ποσοστιαία αξία (Αξ%) της ως προς τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου (λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη και τα μετρητά του χαρτοφυλακίου).
 • Τα βασικά μεγέθη:
  • η τιμή του ΔΧΑ και η ποσοστιαία μεταβολή του σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση,
  • η αξία των μετοχών και τα διαθέσιμα μετρητά, καθώς και η αναλογία τους στη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου,
  • η τρέχουσα συνολική του χαρτοφυλακίου και η ποσοστιαία μεταβολή της σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση
 • Η απόδοση μετοχών:
  • η απόδοση (υπεραξία – υποαξία) των μετοχών, η οποία είναι η διαφορά της τρέχουσας αξίας των μετοχών μείον της αξίας κτήσης τους,
  • η ποσοστιαία απόδοση των μετοχών (δε λαμβάνονται υπόψη τα μετρητά),
  • η σταθμισμένη μερισματική απόδοση των μετοχών (για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη οι τελευταίες 2 χρήσεις) και το σταθμισμένο βήτα των μετοχών. Και σε αυτή την περίπτωση δε λαμβάνονται υπόψη τα μετρητά.
 • Οι εταιρικές πράξεις των μετοχών του χαρτοφυλακίου κατά τις τελευταίες 30 ημέρες.

Για να προσθέσετε μετοχές στο χαρτοφυλάκιο, πατήστε το κουμπί ΑΓΟΡΑ (ή το πλήκτρο +). Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογήστε το σύμβολο της μετοχής, τα τεμάχια, την τιμή αγοράς, την ημερομηνία αγοράς και πατήστε ΟΚ. Προκειμένου να γίνει η αγορά θα πρέπει να επαρκούν τα μετρητά του χαρτοφυλακίου (για να προσθέσετε μετρητά, επιλέξτε την εντολή Συναλλαγές και τον τύπο Κατάθεση). Αν υπάρχει ήδη η μετοχή στο χαρτοφυλάκιο, τα νέα τεμάχια θα προστεθούν στα παλιά και θα εμφανιστεί αυτομάτως η μέση αξία αγοράς τους.
Σε περίπτωση που η αγορά πραγματοποιηθεί σε διαφορετική τιμή από την τελευταία τιμή κλεισίματος, ο ΔΧΑ θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα ώστε να λάβει υπόψη του τη διαφορά. Ο ΔΧΑ και το ιστορικό τιμών του χαρτοφυλακίου επηρεάζονται μόνο στην τελευταία συνεδρίασή τους, δεν γίνεται δηλαδή αναδρομική ενημέρωση μετά την αγορά, η επιλογή ημερομηνίας αποσκοπεί μόνο στην καταχώρηση της κίνησης.

Αντίστροφα, αν θέλετε να αφαιρέσετε μετοχές, αρχικά επιλέγετε με μονό κλικ τη μετοχή από τον πίνακα και πατάτε το κουμπί ΠΩΛΗΣΗ (ή ένα από τα πλήκτρα Delete ή -). Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογήστε τα τεμάχια που θέλετε να αφαιρέσετε, την τιμή που πουλήσατε, την ημερομηνία πώλησης και πατήστε ΟΚ. Σε περίπτωση που προκύψει διαφορά (θετική ή αρνητική) μεταξύ της πώλησης και της αγοράς, θα εμφανιστεί σχετικό μήνυμα και θα περαστεί αυτομάτως στα αποτελέσματα (μπορείτε να τα δείτε με την εντολή Δεδομένα). Το γινόμενο της τιμής πώλησης επί τα τεμάχια θα αθροιστεί στα μετρητά του χαρτοφυλακίου.

Με την εντολή ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον δεδομένα που αφορούν το χαρτοφυλάκιό σας, όπως:

 • Αυξομείωση μετρητών (κατάθεση – ανάληψη).
 • Μερίσματα
 • Επιστροφές κεφαλαίου
 • Κέρδη ή ζημίες που δεν καταγράφηκαν από καταχωρήσεις αγορών και πωλήσεων μέσω του προγράμματος.
 • Έξοδα συναλλαγών (π.χ. από προμήθειες συναλλαγών και φόρους).

Ανάλογα με την ημερομηνία που επιλέγετε, τα ποσά που πληκτρολογείτε θα αθροιστούν στην αντίστοιχη χρήση. Μπορείτε να δείτε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα με την εντολή Δεδομένα.

Τέλος, με την εντολή ΕΠΙΛΟΓΕΣ μπορείτε:

 • να αλλάξετε την ονομασία του χαρτοφυλακίου,
 • να εκτυπώσετε την τρέχουσα κατάστασή του,
 • να το διαγράψετε από το πρόγραμμα. Η διαγραφή αυτή είναι οριστική και συμπεριλαμβάνει τις κινήσεις που κάνατε για το χαρτοφυλάκιο.

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ | ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Με την εντολή ΔΕΔΟΜΕΝΑ του χαρτοφυλακίου, μπορείτε να δείτε μια σειρά από πληροφορίες.

Ειδικότερα:

 • Το πλήρες ιστορικό τιμών του με βάση τις ημερήσιες τιμές κλεισίματος των μετοχών που το απαρτίζουν. Οι ενδεχόμενες υψηλές ημερήσιες αυξομειώσεις στη στήλη Μ% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου μπορεί να οφείλονται σε αγορές – πωλήσεις μετοχών που αντίστοιχα επηρεάζουν τη συνολική του αξία. Στον πίνακα αυτό βλέπετε επίσης την ημερήσια εξέλιξη του ΔΧΑ (Δείκτης Χαρτοφυλακίου), καθώς και των μετρητών.
 • Γράφημα με το ιστορικό τιμών, το οποίο μπορείτε να παραμετροποιήσετε κάνοντας διπλό κλικ στην επιφάνειά του. Μεταξύ άλλων μπορείτε να διαλέξετε αν θα προβάλλεται το ιστορικό του ΔΧΑ ή της αξίας του χαρτοφυλακίου.
 • Πίνακα με όλες τις κινήσεις που κάνατε (καταθέσεις, αναλήψεις, αγορές, πωλήσεις, μερίσματα, έξοδα κλπ). Ο πίνακας αυτός μπορεί να φιλτραριστεί ως προς τον τύπο της κίνησης και ως προς τις μετοχές.
 • Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα ανά χρήση και ανά μετοχή. Μπορείτε να εκτυπώσετε τα αποτελέσματα μιας χρήσης κάνοντας κλικ στη στήλη και πατώντας το κουμπί Εκτύπωση.
 • Όλες τις εταιρικές πράξεις που πραγματοποίησαν οι μετοχές που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο.
 • Τη δυνατότητα πρόβλεψης (εκτίμησης) της μελλοντικής αξίας των μετοχών του χαρτοφυλακίου με βάση το βήτα των 30 ημερών τους. Πληκτρολογήστε την τιμή του Γενικού Δείκτη την οποία στοχεύετε και πατήστε Πρόβλεψη. Το πρόγραμμα θα σας εμφανίσει το βήτα κάθε μετοχής και θα εκτιμήσει την αξία της κάθε μετοχής για την τιμή του Γενικού Δείκτη την οποία επιλέξατε.
 • Τις σημειώσεις που μπορείτε να καταχωρείτε για το χαρτοφυλάκιό σας.