ΜΕΤΟΧΕΣ | ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΟΡΜΑ

Κατά την πρώτη εκκίνηση του προγράμματος πατήστε την εντολή ΑΡΧΕΙΟ | ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ώστε να κατέβουν στον υπολογιστή σας όλα τα τελευταία δεδομένα των συνεδριάσεων.

Στην κεντρική φόρμα εμφανίζονται οι κατά περίπτωση 12 κορυφαίες μετοχές της τελευταίας συνεδρίασης στις κατηγορίες Άνοδος, Πτώση, Συναλλαγές και Ετήσια Μεταβολή (εΜ%).

Σημειώνεται ότι σε όλους τους συγκεντρωτικούς πίνακες στατιστικών και τεχνικής ανάλυσης εμφανίζονται μόνο οι μετοχές εκείνες που πραγματοποίησαν αξία συναλλαγών τουλάχιστον 1.000 € κατά την τελευταία συνεδρίαση.

Με διπλό κλικ πάνω στο σύμβολο μιας μετοχής, ανοίγει η Κάρτα Μετοχής. Εναλλακτικά, μπορείτε να ανοίξετε μια κάρτα πληκτρολογώντας το σύμβολο της μετοχής ή την επωνυμία της εταιρείας στο πλαίσιο ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.

Στο κάτω μέρος της κεντρικής φόρμας βλέπετε τις εταιρικές πράξεις των μετοχών που έγιναν κατά τις τελευταίες 30 ημέρες.

Υπάρχουν 4 κεντρικά μενού: ΑΡΧΕΙΟ, ΔΕΙΚΤΕΣ, ΜΕΤΟΧΕΣ και ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα επιμέρους υπομενού.

ΑΡΧΕΙΟ | ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με την εντολή αυτή κατεβαίνουν αυτομάτως και ενσωματώνονται στο πρόγραμμα τα νεότερα δεδομένα των τελευταίων συνεδριάσεων. Συνήθως τα στοιχεία κάθε νέας συνεδρίασης είναι διαθέσιμα το αργότερο ως τις 20:00.

Δεν απαιτείται να εκτελείτε αυτή τη διαδικασία καθημερινά, μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε ενημέρωση μόνο μια φορά την εβδομάδα ή το μήνα. Τα δεδομένα των συνεδριάσεων εξακολουθούν να βρίσκονται στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή.

ΑΡΧΕΙΟ | ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Υπάρχουν 4 επιμέρους εργασίες που μπορείτε να εκτελέσετε για το αρχείο δεδομένων σας:

 • Να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας (backup), το οποίο περιλαμβάνει τα δεδομένα όλων των συνεδριάσεων, των σημειώσεων των μετοχών και των χαρτοφυλακίων σας. Δημιουργείται αρχείο το οποίο τοποθετείται στην Επιφάνεια Εργασίας σας και μπορείτε στη συνέχεια να το αντιγράψετε σε ένα USB στικάκι ή εξωτερικό σκληρό δίσκο.
 • Να ανακτήσετε δεδομένα από ένα παλιότερο αρχείο backup. Στην περίπτωση αυτή, τα τρέχοντα δεδομένα σας θα διαγραφούν και θα αντικατασταθούν από αυτά του αρχείου backup, επομένως πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτή τη διαδικασία.
 • Να εκκαθαρίσετε όλα τα δεδομένα (συνεδριάσεων, σημειώσεων μετοχών και χαρτοφυλακίων) και να επαναφέρετε το πρόγραμμα στην αρχική του κατάσταση. Μετά την εκκαθάριση μπορείτε να τρέξετε εκ νέου την εντολή ΑΡΧΕΙΟ | ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ώστε να ενημερωθεί το πρόγραμμα με όλες τις νεότερες συνεδριάσεις.
 • Να εξάγετε δεδομένα όλων των διαθέσιμων συνεδριάσεων (ή μέρους αυτών) σε αρχείο text με ειδική μορφοποίηση για χρήση σε άλλα προγράμματα, όπως το Metastock, το Excel κλπ. Το αρχείο τοποθετείται στην Επιφάνεια Εργασίας του υπολογιστή σας. Εκτός από τις μετοχές, στο αρχείο συμπεριλαμβάνονται ο Γενικός Δείκτης και οι δείκτες FTSE τους οποίους παρακολουθεί το πρόγραμμα.

ΑΡΧΕΙΟ | ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ

Παρουσιάζονται, ανά ημερομηνία και αριθμό έκδοσης, όλες οι προσθήκες που έγιναν στο πρόγραμμα μέχρι σήμερα.

Τη σχετική σελίδα μπορείτε να τη δείτε κι εδώ.

ΔΕΙΚΤΕΣ

Στο μενού ΔΕΙΚΤΕΣ μπορείτε να επιλέξετε και να δείτε τις κάρτες με στοιχεία (ιστορικό τιμών, γράφημα κλπ) του Γενικού Δείκτη, καθώς και των δεικτών FTSE LARGE CAP, FTSE MID CAP, FTSE ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, FTSE ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ.

Σημειώνεται ότι μπορείτε επίσης να ανοίξετε την κάρτα του Γενικού Δείκτη κάνοντας διπλό κλικ στην τιμή του στο πάνω μέρος της κεντρικής φόρμας του προγράμματος.

Καθώς οι δείκτες που παρακολουθεί το πρόγραμμα έχουν καταχωρηθεί σε αυτό ως “μετοχές”, έχετε τη δυνατότητα να τους αναζητείτε με το σύμβολό τους, να αποθηκεύετε σημειώσεις για αυτούς, να τους προσθέτετε στα χαρτοφυλάκιά σας κλπ.

ΚΑΡΤΑ ΜΕΤΟΧΗΣ

Η κάρτα μετοχής ανοίγει όποτε αναζητούμε μια μετοχή στο πλαίσιο ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ της κεντρικής φόρμας ή κάνοντας διπλό κλικ πάνω σε ένα σύμβολο σε οποιονδήποτε πίνακα του προγράμματος.

Αντίστοιχα, με δεξί κλικ ανοίγει η κάρτα γρήγορης αναφοράς με τα πλέον βασικά στοιχεία της μετοχής (στοιχεία τελευταίας συνεδρίασης, βασικοί δείκτες και ένα τυπικό γράφημα 30 ημερών).

Στην κάρτα προβάλλονται, ανά ενότητα, χρήσιμες πληροφορίες για τη μετοχή.

 • Γενικά: πληροφορίες για τη μετοχή όπως στοιχεία τελευταίας συνεδρίασης, κλάδος και κατηγορία διαπραγμάτευσης, πλήθος εισηγμένων μετοχών, κεφαλαιοποίηση, σύνδεσμος όπου με διπλό κλικ επισκέπτεστε το website της εταιρείας.
 • Τιμές: ιστορικό τιμών της μετοχής των τελευταίων 25 συνεδριάσεων. Πατώντας το κουμπί “Πλήρες ιστορικό τιμών” βλέπετε τις τιμές από το 2018 μέχρι και σήμερα. Η στήλη εΜ% αναφέρεται στην ποσοστιαία μεταβολή της τιμής κλεισίματος σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, στον ίδιο πίνακα εμφανίζεται η εξέλιξη των 2 διαθέσιμων κινητών μέσων (μπορείτε να τους τροποποιήσετε κάνοντας διπλό κλικ στην επικεφαλίδα της στήλης), καθώς και των δεικτών RSI και MFI.
  Στη στήλη με τα χρώματα (πράσινο για άνοδο, κόκκινο για πτώση) της ημερήσιας μεταβολής, εμφανίζεται το πλήθος των διαδοχικών ανοδικών ή πτωτικών συνεδριάσεων της μετοχής εφόσον αυτές ξεπερνούν τις δύο συνεδριάσεις. Σε περίπτωση που μεσολαβεί μια συνεδρίαση κατά την οποία η μετοχή δεν έκανε πράξη, το σερί θεωρείται ότι “σπάει” και ο υπολογισμός των διαδοχικών συνεδριάσεων ξεκινά από το μηδέν.
 • Γράφημα: απεικονίζεται η εξέλιξη της τιμής της μετοχής. Με διπλό κλικ στην περιοχή του γραφήματος ανοίγουν οι επιλογές όπου μπορείτε να προσαρμόσετε το γράφημα, π.χ. να εμφανίσετε ή να αποκρύψετε στοιχεία, να αλλάξετε τα χρώματα, να παραμετροποιήσετε τους κινητούς μέσους.
 • Στατιστικά: εμφανίζονται βασικά στατιστικά της μετοχής για την επιλεγμένη χρονική περίοδο την οποία μπορείτε να αλλάξετε κάνοντας διπλό κλικ στην επικεφαλίδα της.
 • Ανάλυση: δίνεται μια συνοπτική εικόνα της μετοχής με βάση την κατάσταση των δεικτών τεχνικής ανάλυσης. Με διπλό κλικ στην επικεφαλίδα «Τεχνική ανάλυση» μπορείτε να τροποποιήσετε το πλήθος των ημερών που συνθέτουν τους δύο κινητούς μέσους (απλούς ή εκθετικούς) που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα.
 • Θεμελιώδη: εμφανίζονται τα βασικά θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας ανά μετοχής, από το 2017 μέχρι και σήμερα, καθώς επίσης και ορισμένοι αριθμοδείκτες. Στην περίπτωση της κάρτας του Γενικού Δείκτη, τα ποσά εμφανίζονται σε απόλυτες τιμές σε δισεκατομμύρια ευρώ (για παράδειγμα μια ένδειξη 1,46 ισοδυναμεί με 1.460.000.000 ευρώ). Επιπλέον, μπορείτε να δείτε την εξέλιξη των καθαρών κερδών (σε απόλυτες τιμές και ανά μετοχή) σε τρίμηνη βάση. Για τις περιπτώσεις των εταιρειών που δημοσιεύουν αποτελέσματα ανά εξάμηνο, το ποσό των κερδών διαιρείται δια του 2 και “μοιράζεται” στα αντίστοιχα δύο τρίμηνα. Για περισσότερες πληροφορίες για τα οικονομικά κάθε εταιρείας, μπορείτε να πατήσετε το κουμπί “Link οικονομικών καταστάσεων” και θα μεταβείτε αυτόματα στην αντίστοιχη σελίδα της εταιρείας με τις οικονομικές πληροφορίες για τους επενδυτές.
  Περισσότερες πληροφορίες για τα θεμελιώδη και τους αριθμοδείκτες μπορείτε να διαβάσετε στην ενότητα “Μετοχές | Θεμελιώδη”
 • Πράξεις: προβάλλονται όλες οι εταιρικές πράξεις της επιλεγμένης μετοχής. Αν εμφανίζεται αριθμός σε παρένθεση δίπλα στον τίτλο της ενότητας, αυτός υποδηλώνει το πλήθος των πράξεων που έχουν καταχωρηθεί για τη μετοχή κατά τις τελευταίες 30 συνεδριάσεις.
 • Σημειώσεις: μπορείτε να καταχωρείτε τις σημειώσεις που θέλετε για τη μετοχή.

ΜΕΤΟΧΕΣ | ΛΙΣΤΑ ΜΕΤΟΧΩΝ

Στον πίνακα παρουσιάζονται οι μετοχές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Μπορείτε να δείτε το σύμβολό τους, την ονομασία της εταιρείας, τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται και την κατηγορία διαπραγμάτευσης (κύρια αγορά, εναλλακτική αγορά, επιτήρηση, σε αναστολή).

Στη λίστα δεν εμφανίζονται οι μετοχές που έχουν διαγραφεί από το ΧΑ, αν και κάποιες εξ αυτών μπορείτε ακόμα να τις αναζητήσετε από την κεντρική φόρμα ή να τις προσθέσετε στα χαρτοφυλάκιά σας.

Με μονό κλικ στην επικεφαλίδα κάθε στήλης, ο πίνακας ταξινομείται αλφαβητικά.

ΜΕΤΟΧΕΣ | ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ

Επιλέγοντας την ημερομηνία συνεδρίασης και πατώντας το κουμπί ΟΚ, προβάλλονται στον πίνακα οι τιμές των μετοχών που έκαναν συναλλαγές εκείνη την ημέρα.

Στον πίνακα δεν εμφανίζονται οι μετοχές που έχουν διαγραφεί από το ΧΑ κι ας έκαναν πράξη κατά την επιλεγμένη συνεδρίαση.

ΜΕΤΟΧΕΣ | ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Προβάλλονται οι κυριότερες εταιρικές πράξεις που επηρεάζουν την τιμή μιας μετοχής (π.χ. αύξηση ή επιστροφή κεφαλαίου, split, reverse split κλπ), οι αποκοπές μερισμάτων, καθώς και περιπτώσεις όπως αλλαγή κλάδου ή κατηγορίας διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Στον πίνακα εμφανίζονται και μετοχές που μπορεί να έχουν διαγραφεί από το ΧΑ.

ΜΕΤΟΧΕΣ | ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Στον πίνακα εμφανίζονται οι μετοχές του ΧΑ με τις αντίστοιχες κεφαλαιοποιήσεις τους, δηλαδή την τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας η οποία προκύπτει από το γινόμενο της τελευταίας τιμής κλεισίματος επί το πλήθος των εισηγμένων μετοχών της εταιρείας.

Στον πίνακα δεν εμφανίζονται οι μετοχές που έχουν διαγραφεί από το ΧΑ.

 

ΜΕΤΟΧΕΣ | ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Εμφανίζονται στατιστικά των μετοχών για το επιλεγμένο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορείτε να αλλάξετε κάνοντας διπλό κλικ στην επικεφαλίδα. Στο παράθυρο ΕΠΙΛΟΓΕΣ που θα ανοίξει, επιλέγετε τη χρονική περίοδο που επιθυμείτε, πατάτε ΟΚ και Κλείσιμο.

Τα στατιστικά που παρουσιάζονται είναι:

 • Η ποσοστιαία μεταβολή (Μ%) της τιμής κλεισίματος στο επιλεγμένο χρονικό διάστημα.
 • Το χαμηλό και το υψηλό που σημείωσε η μετοχή σε αυτό το διάστημα.
 • Η ποσοστιαία διακύμανση μεταξύ του χαμηλού και του υψηλού.
 • Η μέση ποσοστιαία διακύμανση των ημερήσιων συνεδριάσεων της μετοχής.
 • Το νεότερο χαμηλό ή υψηλό της μετοχής στο επιλεγμένο διάστημα, εφόσον αυτό σημειώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση. Ταξινομώντας δηλαδή ως προς αυτή τη στήλη, μπορείτε να δείτε ποιες μετοχές πραγματοποίησαν νεότερο χαμηλό ή υψηλό.
 • Οι μέσες τιμές του όγκου συναλλαγών, αξίας συναλλαγών και αριθμού πράξεων.
 • Το πλήθος των ανοδικών και πτωτικών συνεδριάσεων της μετοχής.
 • Η γραμμική τάση, σε ποσοστιαία μορφή ως προς την τελευταία τιμή κλεισίματος.
 • Το βήτα της μετοχής, σε σχέση με την πορεία του Γενικού Δείκτη. Όταν η τιμή βήτα τείνει προς το 0 (μηδέν) υποδηλώνει «αμυντική» συμπεριφορά. Όσο η τιμή βήτα πλησιάζει το 1, τόσο η μετοχή έχει συμπεριφορά παρόμοια με αυτή του Γενικού Δείκτη. Τέλος, όταν η τιμή βήτα ξεπερνάει το 1 και τείνει να μεγαλώνει, αυτό υποδηλώνει μια «επιθετική» μετοχή η οποία κινείται πιο έντονα σε σχέση με το Γενικό Δείκτη.

ΜΕΤΟΧΕΣ | ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΜΕΓΕΘΗ

Στον πίνακα παρουσιάζονται βασικά θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών βάσει στοιχείων από τους ενοποιημένους ισολογισμούς τους.

Οι τιμές παρουσιάζονται διαιρεμένες ανά μετοχή. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία έχει κέρδη 100.000 € και 250.000 εισηγμένες μετοχές, η τιμή που εμφανίζεται στον πίνακα είναι 0,40.

Τα μεγέθη που εμφανίζονται είναι τα εξής:

 • Διαθέσιμα
 • Ενεργητικό
 • Ίδια κεφάλαια
 • Υποχρεώσεις
 • Κύκλος εργασιών
 • Κέρδη μετά από φόρους που διανέμονται στους ιδιοκτήτες της μητρικής.
 • Μερίσματα
  Αυτά εμφανίζονται στη στήλη της χρήσης για την οποία διανεμήθηκαν. Π.χ. αν μια εταιρεία διένειμε 20 λεπτά μέρισμα το 2018, επειδή αυτό προήλθε από κερδοφορία του 2017, τα 20 λεπτά θα εμφανιστούν στη στήλη χρήσης 2017. Για πρακτικούς λόγους το ίδιο γίνεται και για τις περιπτώσεις διανομής προμερισμάτων. Τέλος, σε περίπτωση διανομής πολλαπλών μερισμάτων μέσα σε μια χρήση, αυτά εμφανίζονται αθροιστικά στο ίδιο κελί. Π.χ. αν η ίδια εταιρεία διένειμε εκ νέου επιπλέον μέρισμα 30 λεπτών για τη χρήση του 2017, θα εμφανιστεί ως μέρισμα το συνολικό ποσό των 50 λεπτών. Σημειωτέον ότι τα ποσά των μερισμάτων που αναγράφονται στον πίνακα είναι καθαρά, έχει δηλαδή ήδη αφαιρεθεί ο αναλογούν φόρος που παρακρατήθηκε.
 • Ταμειακές ροές από λειτουργικές, επενδυτικές και χρηματοδοτικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, παρουσιάζονται οι εξής αριθμοδείκτες:

 • Μερισματική απόδοση (Μερ%): η ποσοστιαία απόδοση του συνόλου των μερισμάτων μιας χρήσης ως προς την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής.
 • P/E (Price / Earnings): ο δείκτης αυτός, γνωστός και ως πολλαπλασιαστής κερδών, είναι το πηλίκο της τιμής κλεισίματος της μετοχής προς τα κέρδη της εταιρείας. Όσο μικρότερος είναι ο δείκτης P/E, τόσο πιο ελκυστική θεωρείται η μετοχή.
 • PEG (Price / Earnings -to- Growth): ο δείκτης αυτός είναι το πηλίκο του δείκτη P/E προς την ετήσια ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή. Όσο μικρότερος είναι ο δείκτης PEG (κατά προτίμηση μικρότερος της μονάδας), τόσο πιο ελκυστική θεωρείται η μετοχή ως προς το ρυθμό ανάπτυξης των κερδών της.
 • P/BV (Price / Book Value): είναι το πηλίκο της τελευταίας τιμής κλεισίματος της μετοχής προς τα ίδια κεφάλαιά της (λογιστική αξία ή book value). Όταν ο δείκτης P/BV είναι μικρότερος από τη μονάδα, η μετοχή θεωρείται υποτιμημένη, ενώ όταν είναι μεγαλύτερος από τη μονάδα θεωρείται υπερτιμημένη.
 • Περιθώριο κέρδους: εκφράζει την αναλογία του καθαρού κέρδους προς τις πωλήσεις της εταιρείας.
 • Απόδοση ιδίων κεφαλαίων: εκφράζει την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων με βάση τα επιτευχθέντα καθαρά κέρδη, προσδιορίζοντας με αυτό τον τρόπο την αποτελεσματικότητα των ιδίων πηγών χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της.
 • Απόδοση της επένδυσης: ελέγχει την αποδοτικότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και το βαθμό απόδοσης της επένδυσης.
 • Δανειακή επιβάρυνση: προσδιορίζει το βαθμό στον οποίο το ξένο κεφάλαιο έχει χρηματοδοτήσει το σχηματισμό του ενεργητικού, αντικατοπτρίζοντας τη μακροχρόνια χρηματοοικονομική ισορροπία. Ιδανική τιμή του είναι το μηδέν.
 • Ξένα προς ίδια κεφάλαια: εκφράζει το ποσοστό συμμετοχής κάθε μορφής κεφαλαίου στο συνολικό κεφάλαιο. Τιμή μικρότερη της μονάδας σημαίνει ότι τα ίδια κεφάλαια είναι περισσότερα από τα ξένα.

ΜΕΤΟΧΕΣ | ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Παρουσιάζονται συγκεντρωτικά επιλεγμένα εργαλεία και δείκτες τεχνικής ανάλυσης.

Ειδικότερα:

 • Κινητοί μέσοι: στους πίνακες εμφανίζονται οι ποσοστιαίες διαφορές μεταξύ της τιμής κλεισίματος κάθε μετοχής και των δύο κινητών μέσων της, καθώς και η διαφορά μεταξύ των δύο μέσων. Οι μετοχές εμφανίζονται ταξινομημένες από τη μεγαλύτερη διαφορά προς τη μικρότερη. Οι μετοχές που η τιμή τους είναι υψηλότερα από τον κινητό μέσο (ή που ο βραχυχρόνιος μέσος είναι υψηλότερα από τον μακροχρόνιο) θεωρείται ότι παρουσιάζουν καλή δυναμική.
  Μπορείτε με διπλό κλικ στην επικεφαλίδα των πινάκων να τροποποιήσετε το πλήθος ημερών που συνθέτουν τους δύο κινητούς μέσους. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε αν θα λαμβάνεται υπόψη ο απλός ή ο εκθετικός κινητός μέσος. Η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων είναι ότι κατά τον υπολογισμό τους, στον εκθετικό δίνεται βαρύτητα στις πιο πρόσφατες τιμές, οπότε η καμπύλη του θεωρείται ότι προσαρμόζεται ταχύτερα στις μεταβολές της τιμής της μετοχής.
 • RSI (Relative Strength Index): o δείκτης σχετικής ισχύος προσδιορίζει αν μια μετοχή βρίσκεται σε υπεραγορασμένη (υπερτιμημένη) ή υπερπουλημένη (υποτιμημένη) περιοχή. Η τιμή του δείκτη κυμαίνεται μεταξύ του 0 και του 100. Μια μετοχή θεωρείται υπεραγορασμένη όταν η τιμή RSI βρίσκεται πάνω από τις 70 μονάδες και αντίθετα υπερπουλημένη όταν η τιμή RSI βρίσκεται κάτω από τις 30 μονάδες.
 • MFI (Money Flow Index): ο δείκτης ροής χρήματος λειτουργεί και ερμηνεύεται όπως ακριβώς κι ο RSI, με τη διαφορά ότι για την κατασκευή του λαμβάνεται υπόψη και ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών της μετοχής. Ο δείκτης MFI αποτυπώνει την κατεύθυνση της ροής του χρήματος, δηλαδή αν σε μια μετοχή υπάρχουν τοποθετήσεις ή ρευστοποιήσεις κι αν αυτές είναι επιθετικές. Επίσης, είναι χρήσιμος για την επιβεβαίωση της τάσης της μετοχής, αλλά και για να προειδοποιεί για ενδεχόμενες αντιστροφές σε αυτή.
  Στον πίνακα “ημερήσιας εξέλιξης” των δύο παραπάνω δεικτών, εμφανίζονται οι τιμές τους κατά τις τελευταίες 20 συνεδριάσεις και κάθε κελί χρωματίζεται ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται ο δείκτης. Για παράδειγμα, η περιοχή μεταξύ 0 και 30 μονάδων θεωρείται υπερπουλημένη, 30 με 40 είναι φθηνή, 40 με 60 ουδέτερη, 60 με 70 ακριβή και πάνω από τις 70 μονάδες υπεραγορασμένη.
  Ορισμένα κελιά εμφανίζονται μπλε και με υπογράμμιση. Αυτά υποδηλώνουν τις μετοχές εκείνες οι οποίες βρίσκονταν στην υπερπουλημένη ζώνη και εξήλθαν.

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία αυτής της φόρμας έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν πρέπει να θεωρούνται ως προτάσεις αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών.

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Πατώντας από την κεντρική φόρμα την εντολή ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο χαρτοφυλάκιο μετοχών. Μπορείτε να παρακολουθείτε πολλαπλά χαρτοφυλάκια.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογείτε την ονομασία του χαρτοφυλακίου, το αρχικό του κεφάλαιο και την τιμή εκκίνησης του δείκτη χαρτοφυλακίου (ΔΧΑ).

Ο ΔΧΑ είναι δείκτης ο οποίος αποτυπώνει την εξέλιξη της απόδοσης του χαρτοφυλακίου, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των μετοχών του, την ποσοστιαία αναλογία των μετρητών, τις εισροές και εκροές από κέρδη, μερίσματα, έξοδα κλπ. Μια καλή προσέγγιση είναι να ορίζετε ως αρχική τιμή εκκίνησης την τιμή κλεισίματος του Γενικού Δείκτη κατά την ημέρα δημιουργίας του χαρτοφυλακίου, ώστε να έχετε ένα benchmark αναφοράς για την πορεία των κινήσεών σας σε σχέση με την αγορά.

Αφού εισάγετε τα στοιχεία αυτά, πατήστε το κουμπί ΟΚ και πλέον το νέο χαρτοφυλάκιο εμφανίζεται ως υπομενού. Κάνοντας κλικ σε αυτό, ανοίγει το παράθυρο του χαρτοφυλακίου όπου παρουσιάζονται τα εξής:

 • Οι μετοχές που περιέχει το χαρτοφυλάκιο. Με διπλό κλικ στο σύμβολο της μετοχής ανοίγει η Κάρτα Μετοχής. Στον πίνακα των μετοχών εμφανίζονται μεταξύ άλλων η μέση τιμή αγοράς κάθε μετοχής, η ποσοστιαία απόδοση (Α%) της μετοχής σε σχέση με την τιμή αγοράς και η ποσοστιαία αξία (Αξ%) της ως προς τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου (λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη και τα μετρητά του χαρτοφυλακίου).
 • Τα βασικά μεγέθη:
  • η τιμή του ΔΧΑ και η ποσοστιαία μεταβολή του σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση,
  • η αξία των μετοχών και τα διαθέσιμα μετρητά, καθώς και η αναλογία τους στη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου,
  • η τρέχουσα συνολική του χαρτοφυλακίου και η ποσοστιαία μεταβολή της σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση
 • Η απόδοση μετοχών:
  • η απόδοση (υπεραξία – υποαξία) των μετοχών, η οποία είναι η διαφορά της τρέχουσας αξίας των μετοχών μείον της αξίας κτήσης τους,
  • η ποσοστιαία απόδοση των μετοχών (δε λαμβάνονται υπόψη τα μετρητά),
  • η σταθμισμένη μερισματική απόδοση των μετοχών (για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη οι τελευταίες 2 χρήσεις) και το σταθμισμένο βήτα των μετοχών. Και σε αυτή την περίπτωση δε λαμβάνονται υπόψη τα μετρητά.
 • Οι εταιρικές πράξεις των μετοχών του χαρτοφυλακίου κατά τις τελευταίες 30 ημέρες.

 

Για να προσθέσετε μετοχές στο χαρτοφυλάκιο, πατήστε το κουμπί ΑΓΟΡΑ (ή το πλήκτρο +). Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογήστε το σύμβολο της μετοχής, τα τεμάχια, την τιμή αγοράς, την ημερομηνία αγοράς και πατήστε ΟΚ. Προκειμένου να γίνει η αγορά θα πρέπει να επαρκούν τα μετρητά του χαρτοφυλακίου (για να προσθέσετε μετρητά, επιλέξτε την εντολή Συναλλαγές και τον τύπο Κατάθεση). Αν υπάρχει ήδη η μετοχή στο χαρτοφυλάκιο, τα νέα τεμάχια θα προστεθούν στα παλιά και θα εμφανιστεί αυτομάτως η μέση αξία αγοράς τους.
Σε περίπτωση που η αγορά πραγματοποιηθεί σε διαφορετική τιμή από την τελευταία τιμή κλεισίματος, ο ΔΧΑ θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα ώστε να λάβει υπόψη του τη διαφορά. Ο ΔΧΑ και το ιστορικό τιμών του χαρτοφυλακίου επηρεάζονται μόνο στην τελευταία συνεδρίασή τους, δεν γίνεται δηλαδή αναδρομική ενημέρωση μετά την αγορά, η επιλογή ημερομηνίας αποσκοπεί μόνο στην καταχώρηση της κίνησης.

Αντίστροφα, αν θέλετε να αφαιρέσετε μετοχές, αρχικά επιλέγετε με μονό κλικ τη μετοχή από τον πίνακα και πατάτε το κουμπί ΠΩΛΗΣΗ (ή ένα από τα πλήκτρα Delete ή -). Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογήστε τα τεμάχια που θέλετε να αφαιρέσετε, την τιμή που πουλήσατε, την ημερομηνία πώλησης και πατήστε ΟΚ. Σε περίπτωση που προκύψει διαφορά (θετική ή αρνητική) μεταξύ της πώλησης και της αγοράς, θα εμφανιστεί σχετικό μήνυμα και θα περαστεί αυτομάτως στα αποτελέσματα (μπορείτε να τα δείτε με την εντολή Δεδομένα). Το γινόμενο της τιμής πώλησης επί τα τεμάχια θα αθροιστεί στα μετρητά του χαρτοφυλακίου.

Με την εντολή ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον δεδομένα που αφορούν το χαρτοφυλάκιό σας, όπως:

 • Αυξομείωση μετρητών (κατάθεση – ανάληψη).
 • Μέρισματα
 • Επιστροφές κεφαλαίου
 • Κέρδη ή ζημίες που δεν καταγράφηκαν από καταχωρήσεις αγορών και πωλήσεων μέσω του προγράμματος.
 • Έξοδα συναλλαγών (π.χ. από προμήθειες συναλλαγών και φόρους).

Ανάλογα με την ημερομηνία που επιλέγετε, τα ποσά που πληκτρολογείτε θα αθροιστούν στην αντίστοιχη χρήση. Μπορείτε να δείτε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα με την εντολή Δεδομένα.

Τέλος, με την εντολή ΕΠΙΛΟΓΕΣ μπορείτε:

 • να αλλάξετε την ονομασία του χαρτοφυλακίου,
 • να εκτυπώσετε την τρέχουσα κατάστασή του,
 • να το διαγράψετε από το πρόγραμμα. Η διαγραφή αυτή είναι οριστική και συμπεριλαμβάνει τις κινήσεις που κάνατε για το χαρτοφυλάκιο.

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ | ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Με την εντολή ΔΕΔΟΜΕΝΑ του χαρτοφυλακίου, μπορείτε να δείτε μια σειρά από πληροφορίες.

Ειδικότερα:

 • Το πλήρες ιστορικό τιμών του με βάση τις ημερήσιες τιμές κλεισίματος των μετοχών που το απαρτίζουν. Οι ενδεχόμενες υψηλές ημερήσιες αυξομειώσεις στη στήλη Μ% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου μπορεί να οφείλονται σε αγορές – πωλήσεις μετοχών που αντίστοιχα επηρεάζουν τη συνολική του αξία. Στον πίνακα αυτό βλέπετε επίσης την ημερήσια εξέλιξη του ΔΧΑ (Δείκτης Χαρτοφυλακίου), καθώς και των μετρητών.
 • Γράφημα με το ιστορικό τιμών, το οποίο μπορείτε να παραμετροποιήσετε κάνοντας διπλό κλικ στην επιφάνειά του. Μεταξύ άλλων μπορείτε να διαλέξετε αν θα προβάλλεται το ιστορικό του ΔΧΑ ή της αξίας του χαρτοφυλακίου.
 • Πίνακα με όλες τις κινήσεις που κάνατε (καταθέσεις, αναλήψεις, αγορές, πωλήσεις, μερίσματα, έξοδα κλπ). Ο πίνακας αυτός μπορεί να φιλτραριστεί ως προς τον τύπο της κίνησης και ως προς τις μετοχές.
 • Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα ανά χρήση και ανά μετοχή. Μπορείτε να εκτυπώσετε τα αποτελέσματα μιας χρήσης κάνοντας κλικ στη στήλη και πατώντας το κουμπί Εκτύπωση.
 • Όλες τις εταιρικές πράξεις που πραγματοποίησαν οι μετοχές που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο.
 • Τη δυνατότητα πρόβλεψης (εκτίμησης) της μελλοντικής αξίας των μετοχών του χαρτοφυλακίου με βάση το βήτα των 30 ημερών τους. Πληκτρολογήστε την τιμή του Γενικού Δείκτη την οποία στοχεύετε και πατήστε Πρόβλεψη. Το πρόγραμμα θα σας εμφανίσει το βήτα κάθε μετοχής και θα εκτιμήσει την αξία της κάθε μετοχής για την τιμή του Γενικού Δείκτη την οποία επιλέξατε.
 • Τις σημειώσεις που μπορείτε να καταχωρείτε για το χαρτοφυλάκιό σας.