ΜΕΤΟΧΕΣ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Σκοπός του προγράμματος Μετοχές είναι η διαχρονική παρακολούθηση της εξέλιξης των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το πρόγραμμα αποτελεί καρπό της πολυετούς μου (από το 1998) ενασχόλησης, τόσο με το Χρηματιστήριο, όσο και με τον προγραμματισμό εφαρμογών για desktop.

Καταβάλλω σημαντικές προσπάθειες ώστε το περιεχόμενο του προγράμματος να είσαι όσο το δυνατόν πιο ακριβές, ωστόσο πάντα μπορεί να προκύψουν αστοχίες και λάθη σε δεδομένα. Τα αρχεία του προγράμματος (π.χ. τα χαρτοφυλάκια και οι σημειώσεις σας) αποθηκεύονται τοπικά στον υπολογιστή σας και δεν έχω την παραμικρή πρόσβαση σε αυτά. Επίσης, δεν πρέπει να λαμβάνετε τις ενδείξεις των εργαλείων της Τεχνικής Ανάλυσης που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ως αποκλειστικό οδηγό για τις επενδυτικές σας κινήσεις.

Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα ΜΕΤΟΧΕΣ αποδέχεστε τα παραπάνω.

Στο παρόν manual θα βρείτε αρκετές πληροφορίες για το πως λειτουργεί το πρόγραμμα και τι μπορείτε να κάνετε σε γενικές γραμμές. Αν έχετε κάποια απορία ή θέλετε να μου στείλετε τις δικές σας ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξή του, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΟΡΜΑ

Κατά την πρώτη εκκίνηση του προγράμματος πατήστε την εντολή ΑΡΧΕΙΟ > ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ώστε να κατέβουν στον υπολογιστή σας όλα τα τελευταία δεδομένα των συνεδριάσεων.

Στην κεντρική φόρμα εμφανίζονται οι κατά περίπτωση 10 κορυφαίες μετοχές της τελευταίας συνεδρίασης στις κατηγορίες Άνοδος, Πτώση, Υψηλότερη θετική και αρνητική Ετήσια Μεταβολή.

Με διπλό κλικ πάνω στο σύμβολο μιας μετοχής, ανοίγει η κάρτα μετοχής. Η λειτουργία αυτή υποστηρίζεται σε όλα τα παράθυρα του προγράμματος, οπουδήποτε βλέπετε να υπάρχει ένα σύμβολο μετοχής. Εναλλακτικά, μπορείτε να ανοίξετε μια κάρτα πληκτρολογώντας το σύμβολο της μετοχής ή την επωνυμία της εταιρείας στο πλαίσιο της αναζήτησης. Αντίστοιχα, με δεξί κλικ πάνω σε ένα σύμβολο ανοίγει η κάρτα γρήγορης αναφοράς με τα πλέον βασικά στοιχεία της μετοχής, όπως στοιχεία τελευταίας συνεδρίασης, βασικοί δείκτες και ένα τυπικό γράφημα των τελευταίων συνεδριάσεων (το πλήθος των οποίων μπορεί να τροποποιηθεί στις ρυθμίσεις του προγράμματος).

Στο κάτω μέρος της κεντρικής φόρμας βλέπετε τις εταιρικές πράξεις των μετοχών που έγιναν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς επίσης τις πιο πρόσφατες προσθήκες θεμελιωδών μεγεθών συγκεκριμένων μετοχών.

Υπάρχουν 5 κεντρικά μενού: ΑΡΧΕΙΟ, ΔΕΙΚΤΕΣ, ΜΕΤΟΧΕΣ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ και ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα κυριότερα επιμέρους υπομενού.

Αφού ολοκληρωθεί η παρουσίαση των κεντρικών μενού, θα παρουσιαστούν οι βασικές λειτουργίες της κάρτας μετοχής.

ΑΡΧΕΙΟ

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές που κάνατε στο πρόγραμμα (για παράδειγμα κάποιες αλλαγές στα χαρτοφυλάκιά σας ή τις νέες τιμές που καταχωρήθηκαν) πατήστε την εντολή ΑΡΧΕΙΟ > ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ. Αν κλείσετε το πρόγραμμα χωρίς να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας, τα δεδομένα θα επιστρέψουν στην κατάσταση που ήταν πριν το τελευταίο άνοιγμα του προγράμματος.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ

Με την εντολή αυτή αναιρείτε όλες τις αλλαγές που έγιναν από το τελευταίο άνοιγμα του προγράμματος και επαναφέρονται τα πρότερα δεδομένα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με την εντολή αυτή κατεβαίνουν αυτομάτως και ενσωματώνονται στο πρόγραμμα τα νεότερα διαθέσιμα δεδομένα των τελευταίων συνεδριάσεων. Συνήθως, τα στοιχεία κάθε νέας συνεδρίασης είναι διαθέσιμα το αργότερο ως τις 7μμ. Κάποιες φορές, ανάλογα με τον προσωπικό μου φόρτο εργασίας ή λόγω κάποιων προβλημάτων στον server, μπορεί τα αρχεία να είναι διαθέσιμα πιο αργά ή και την επόμενη ημέρα.

Δεν απαιτείται να εκτελείτε αυτή τη διαδικασία καθημερινά, μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε ενημέρωση μόνο μια φορά την εβδομάδα ή το μήνα. Τα δεδομένα των συνεδριάσεων εξακολουθούν να βρίσκονται στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, αρχεία που είναι παλαιότερα του ενός έτους ενδέχεται να αφαιρεθούν από το server, οπότε μην αφήνετε το πρόγραμμα χωρίς ενημέρωση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Υπάρχουν 4 εργασίες που μπορείτε να εκτελέσετε για το αρχείο δεδομένων σας:

 • Να δημιουργήσετε αντίγραφο (backup), το οποίο θα περιλαμβάνει τα δεδομένα όλων των συνεδριάσεων, των σημειώσεων των μετοχών και των χαρτοφυλακίων σας. Δημιουργείται αρχείο το οποίο τοποθετείται στην Επιφάνεια Εργασίας σας και μπορείτε στη συνέχεια να το αντιγράψετε σε ένα USB στικάκι ή σε εξωτερικό σκληρό δίσκο. Συστήνεται να κάνετε τακτικά αυτή τη διαδικασία, ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ανατρέξετε σε ένα παλαιότερο backup σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο σφάλμα με τα δεδομένα σας.
 • Να ανακτήσετε δεδομένα από ένα παλαιότερο αρχείο backup. Στην περίπτωση αυτή, τα τρέχοντα δεδομένα σας θα διαγραφούν και θα αντικατασταθούν από αυτά του αρχείου backup, επομένως πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτή τη διαδικασία.
 • Να εκκαθαρίσετε όλα τα δεδομένα (συνεδριάσεων, σημειώσεων μετοχών και χαρτοφυλακίων) και να επαναφέρετε το πρόγραμμα στην αρχική του κατάσταση. Μετά την εκκαθάριση μπορείτε να τρέξετε εκ νέου την εντολή ΑΡΧΕΙΟ > ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ώστε να ενημερωθεί το πρόγραμμα και πάλι με όλες τις διαθέσιμες συνεδριάσεις.
 • Να εξάγετε δεδομένα όλων των διαθέσιμων συνεδριάσεων (ή μέρους αυτών) σε αρχείο text με ειδική μορφοποίηση για χρήση σε άλλα προγράμματα, όπως το Metastock, το Excel κλπ. Το αρχείο (με όνομα το οποίο καθορίζετε εσείς) τοποθετείται στην Επιφάνεια Εργασίας του υπολογιστή σας. Εκτός από τις μετοχές, στο αρχείο εξάγονται και τα στοιχεία του Γενικού Δείκτη, των δεικτών FTSE που παρακολουθεί το πρόγραμμα, καθώς και μερικών διεθνών δεικτών και κρυπτονομισμάτων (π.χ. Dow Jones, Bitcoin κλπ). Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε να εξάγονται τα στοιχεία συγκεκριμένων μόνο μετοχών, για παράδειγμα αυτών που έχετε στα χαρτοφυλάκιά σας ή αυτές των οποίων θα πληκτρολογήσετε τα σύμβολά τους, χωρισμένα με κόμμα.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Στη φόρμα αυτή μπορείτε να παραμετροποιήσετε ορισμένες βασικές λειτουργίες του προγράμματος, για παράδειγμα τα επίπεδα που προσδιορίζουν την υπερπουλημένη – υπεραγορασμένη κατάσταση μιας μετοχής βάσει των δεικτών MFI, RSI, %K και %K%D, το πλήθος των ημερών που συνθέτουν τους πίνακες αποδόσεων κλπ.

Φέρνοντας το ποντίκι πάνω από το σχετικό πλαίσιο, αναδύεται σύντομο παράθυρο επεξήγησης κάθε μιας παραμέτρου.

Με την εντολή Προεπιλογές μπορείτε να επαναφέρετε τις ρυθμίσεις αυτές στην αρχική τους κατάσταση.

Για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις πατήστε το κουμπί ΟΚ. Αν πατήσετε Κλείσιμο χωρίς να έχετε πατήσει πρώτα ΟΚ, οι αλλαγές που κάνατε θα χαθούν.

ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ

Μπορείτε να δείτε στη σελίδα του προγράμματος στο Internet το πλήρες ιστορικό των προσθηκών που έχουν πραγματοποιηθεί, από το Φεβρουάριο του 2019 μέχρι σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Μπορείτε να δείτε τον αριθμό έκδοσης του προγράμματος που έχετε ή να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω email ή Facebook.

ΔΕΙΚΤΕΣ

Στο μενού ΔΕΙΚΤΕΣ μπορείτε να επιλέξετε και να δείτε τις κάρτες με στοιχεία (ιστορικό τιμών, γράφημα κλπ) του ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ, καθώς και των δεικτών:

 • FTSE (δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης – LARGE CAP)
 • FTSEA (δείκτης αγοράς)
 • FTSEB (δείκτης τραπεζών)
 • FTSEΜ (δείκτης μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης – MID CAP)

Επιπλέον, από τον Δεκέμβριο του 2021 και μετά, προστέθηκε στο πρόγραμμα και το υπομενού ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη δεικτών και κρυπτονομισμάτων, όπως ο Dow Jones, Gold, Bitcoin κλπ. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που καταχωρούνται για τις διεθνείς αγορές αφορούν snapshots των τρεχουσών τιμών τους κατά τη στιγμή την οποία έγινε η ενημέρωση τιμών για τις μετοχές του ΧΑ. Επομένως, τα δεδομένα αυτά δεν αφορούν ακριβή καταγραφή τιμών αλλά μια αποτύπωση της γενικής τους πορείας. Σημειώνεται ότι οι τιμές των BRENT, BITCOIN, ETHEREUM και GOLD αποτυπώνονται σε δολάρια.

Όλοι οι παραπάνω δείκτες έχουν καταχωρηθεί στο πρόγραμμα ως «τύποι μετοχών», επομένως μπορείτε να τους αναζητείτε με το σύμβολό τους, να αποθηκεύετε σημειώσεις για αυτούς, να τους προσθέτετε στα χαρτοφυλάκιά σας κλπ.

ΜΕΤΟΧΕΣ

Στον παραπάνω πίνακα παρουσιάζονται οι μετοχές με τα εξής στοιχεία:

 • Σύμβολο μετοχής.
 • Ονομασία εταιρείας.
 • Κλάδος δραστηριοποίησης (π.χ. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ).
 • Κατηγορία διαπραγμάτευσης (ΚΥΡΙΑ ΑΓΟΡΑ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ, ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ).
 • Κεφαλαιοποίηση εταιρείας (πλήθος μετοχών επί της τελευταίας τιμής κλεισίματος της μετοχής). Για τις μετοχές της κατηγορίας ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ (π.χ. Dow Jones) δεν υπολογίζεται κεφαλαιοποίηση.

Στη λίστα δεν εμφανίζονται οι μετοχές που έχουν διαγραφεί από το Χρηματιστήριο, αν και ορισμένες εξ αυτών μπορείτε ακόμα να τις αναζητήσετε από την κεντρική φόρμα ή να τις προσθέσετε στα χαρτοφυλάκιά σας.

Με μονό κλικ στην επικεφαλίδα κάθε στήλης, ο πίνακας ταξινομείται αλφαβητικά.

Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να σύρετε μια στήλη με το ποντίκι στη θέση που θέλετε. Αυτή η λειτουργία υποστηρίζεται σε αρκετούς πίνακες του προγράμματος.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ

Επιλέγοντας την ημερομηνία συνεδρίασης προβάλλονται στον πίνακα οι τιμές των μετοχών που έκαναν συναλλαγές εκείνη την ημέρα. Διατίθεται πλήρες ιστορικό από το 2010 μέχρι και σήμερα.

Προκειμένου να εμφανιστεί στον πίνακα μια μετοχή θα πρέπει η αξία συναλλαγών που πραγματοποίησε να ξεπερνά το ποσό που έχετε ορίσει στις ρυθμίσεις του προγράμματος.

Στον πίνακα δεν εμφανίζονται οι μετοχές που έχουν διαγραφεί από το Χρηματιστήριο, καθώς έχει αφαιρεθεί από τη βάση δεδομένων το ιστορικό τιμών τους.

ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Προβάλλονται όλες οι εταιρικές πράξεις που επηρεάζουν την τιμή μιας μετοχής (π.χ. αύξηση ή επιστροφή κεφαλαίου, split, reverse split κλπ), οι αποκοπές μερισμάτων – προμερισμάτων, καθώς και περιπτώσεις όπως αλλαγή κλάδου ή κατηγορίας διαπραγμάτευσης της μετοχής.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Παρουσιάζονται οι αποδόσεις των μετοχών σε επιλεγμένα διαστήματα, π.χ. εβδομαδιαία, 30 ημερών, ετήσια απόδοση (31/12) κλπ. Κάποια από αυτά τα διαστήματα μπορείτε να τα καθορίσετε εσείς στις ρυθμίσεις του προγράμματος.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Εμφανίζονται στατιστικά των μετοχών για το επιλεγμένο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορείτε να αλλάξετε κάνοντας διπλό κλικ στην επικεφαλίδα ή πατώντας το κουμπί ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Στο παράθυρο που θα ανοίξει στη συνέχεια, επιλέγετε τη χρονική περίοδο που επιθυμείτε, πατάτε ΟΚ και Κλείσιμο.

Τα στατιστικά που παρουσιάζονται είναι τα εξής:

 • Η ποσοστιαία μεταβολή (Μ%) της τιμής κλεισίματος στο επιλεγμένο χρονικό διάστημα.
 • Οι τιμές κλείσιμο 1 και κλείσιμο 2 για τις αντίστοιχες τιμές της έναρξης και της λήξης του επιλεγμένου χρονικού διαστήματος.
 • Το χαμηλό και το υψηλό που σημείωσε η μετοχή σε αυτό το διάστημα.
 • Η ποσοστιαία διακύμανση μεταξύ του χαμηλού και του υψηλού.
 • Η μέση ποσοστιαία διακύμανση των ημερήσιων συνεδριάσεων της μετοχής.
 • Το νεότερο χαμηλό ή υψηλό της μετοχής στο επιλεγμένο διάστημα, εφόσον αυτό σημειώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση. Ταξινομώντας δηλαδή ως προς αυτή τη στήλη, μπορείτε να δείτε ποιες μετοχές πραγματοποίησαν νεότερο χαμηλό ή υψηλό.
 • Οι μέσες τιμές του όγκου συναλλαγών, αξίας συναλλαγών και αριθμού πράξεων.
 • Το πλήθος των ανοδικών και πτωτικών συνεδριάσεων της μετοχής.
 • Η γραμμική τάση, σε ποσοστιαία μορφή ως προς την τελευταία τιμή κλεισίματος.
 • Το βήτα της μετοχής, σε σχέση με την πορεία του Γενικού Δείκτη. Όταν η τιμή βήτα τείνει προς το 0 (μηδέν) υποδηλώνει «αμυντική» συμπεριφορά. Όσο η τιμή βήτα πλησιάζει το 1, τόσο η μετοχή έχει συμπεριφορά παρόμοια με αυτή του Γενικού Δείκτη. Τέλος, όταν η τιμή βήτα ξεπερνάει το 1 και τείνει να μεγαλώνει, αυτό υποδηλώνει μια «επιθετική» μετοχή η οποία κινείται πιο έντονα σε σχέση με το Γενικό Δείκτη.

ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΜΕΓΕΘΗ

Στη φόρμα αυτή υπάρχουν δύο πίνακες στους οποίους παρουσιάζονται βασικά θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών βάσει στοιχείων από τους ισολογισμούς τους. Στον πρώτο πίνακα παρουσιάζονται τα κυριότερα μεγέθη σε ετήσια προβολή και στο δεύτερο πίνακα τα καθαρά κέρδη ανά τρίμηνο.

Οι τιμές παρουσιάζονται διαιρεμένες ανά μετοχή. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία έχει κέρδη 100.000 € και 250.000 μετοχές, η τιμή που εμφανίζεται στον πίνακα είναι 0,40.

Στην ΕΤΗΣΙΑ προβολή εμφανίζονται τα εξής μεγέθη:

 • Διαθέσιμα
 • Ενεργητικό
 • Ίδια κεφάλαια
 • Υποχρεώσεις
 • Κύκλος εργασιών
 • Κέρδη μετά από φόρους που διανέμονται στους ιδιοκτήτες της μητρικής
 • Μερίσματα
  Αυτά εμφανίζονται στη στήλη της χρήσης για την οποία διανεμήθηκαν. Σε περίπτωση, ωστόσο, διανομής προμερίσματος, αυτό θα φανεί μόνο όταν προστεθεί αυτόματα η νέα στήλη με την είσοδο του νέου έτους. Επίσης, σε περίπτωση διανομής πολλαπλών μερισμάτων μέσα σε μια χρήση, αυτά εμφανίζονται αθροιστικά στο ίδιο κελί. Αν δηλαδή μια εταιρεία διένειμε το 2019 προμέρισμα 20 λεπτών και το 2020 μέρισμα 30 λεπτών, τότε στη χρήση του 2020 θα εμφανίζεται συνολικά το ποσό των 50 λεπτών. Να σημειωθεί ότι τα ποσά των μερισμάτων που αναγράφονται στον πίνακα είναι καθαρά, έχει δηλαδή ήδη αφαιρεθεί ο φόρος που παρακρατήθηκε.
 • Ταμειακές ροές από λειτουργικές, επενδυτικές και χρηματοδοτικές δραστηριότητες.

Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε αν τα ποσά αυτά θα εμφανίζονται σε απόλυτες τιμές ανά μετοχή ή ως ποσοστό προς την τελευταία τιμή κλεισίματος κάθε μετοχής. Με τη δεύτερη επιλογή ουσιαστικά μπορείτε να συγκρίνετε τις μετοχές μεταξύ τους.

Επιπλέον, στην ετήσια προβολή παρουσιάζονται οι εξής αριθμοδείκτες της μετοχής:

 • Μερισματική απόδοση (Μερ%): η ποσοστιαία απόδοση του συνόλου των μερισμάτων μιας χρήσης ως προς την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής.
 • P/E (Price / Earnings): ο δείκτης αυτός, γνωστός και ως πολλαπλασιαστής κερδών, είναι το πηλίκο της τιμής κλεισίματος της μετοχής προς τα κέρδη της εταιρείας. Όσο μικρότερος είναι ο δείκτης P/E, τόσο πιο ελκυστική θεωρείται η μετοχή.
 • PEG (Price / Earnings -to- Growth): ο δείκτης αυτός είναι το πηλίκο του δείκτη P/E προς την ετήσια ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή. Όσο μικρότερος είναι ο δείκτης PEG (κατά προτίμηση μικρότερος της μονάδας), τόσο πιο ελκυστική θεωρείται η μετοχή ως προς το ρυθμό ανάπτυξης των κερδών της.
 • P/BV (Price / Book Value): είναι το πηλίκο της τελευταίας τιμής κλεισίματος της μετοχής προς τα ίδια κεφάλαιά της (λογιστική αξία ή book value). Όταν ο δείκτης P/BV είναι μικρότερος από τη μονάδα, η μετοχή θεωρείται υποτιμημένη, ενώ όταν είναι μεγαλύτερος από τη μονάδα θεωρείται υπερτιμημένη.
 • Περιθώριο κέρδους: εκφράζει την αναλογία του καθαρού κέρδους προς τις πωλήσεις.
 • Απόδοση ιδίων κεφαλαίων: εκφράζει την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων με βάση τα επιτευχθέντα καθαρά κέρδη, προσδιορίζοντας με αυτό τον τρόπο την αποτελεσματικότητα των ιδίων πηγών χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της εταιρείας.
 • Απόδοση της επένδυσης: ελέγχει την αποδοτικότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και το βαθμό απόδοσης της επένδυσης.
 • Δανειακή επιβάρυνση: προσδιορίζει το βαθμό στον οποίο το ξένο κεφάλαιο έχει χρηματοδοτήσει το σχηματισμό του ενεργητικού, αντικατοπτρίζοντας τη μακροχρόνια χρηματοοικονομική ισορροπία. Ιδανική τιμή του είναι το μηδέν.
 • Ξένα προς ίδια κεφάλαια: εκφράζει το ποσοστό συμμετοχής κάθε μορφής κεφαλαίου στο συνολικό κεφάλαιο. Τιμή μικρότερη της μονάδας σημαίνει ότι τα ίδια κεφάλαια είναι περισσότερα από τα ξένα.

Στην ΤΡΙΜΗΝΗ προβολή εμφανίζονται ανά τρίμηνο, από το 2017 μέχρι σήμερα, τα εξής στοιχεία:

 • Κέρδη (σε απόλυτη τιμή ανά μετοχή)
 • Ετήσια μεταβολή (σε απόλυτη τιμή ανά μετοχή)
 • Ετήσια % (ποσοστιαία) μεταβολή
 • Ετησιοποιημένη % (ποσοστιαία) απόδοση, όπου εμφανίζεται ως ποσοστό ως προς την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής το διαδοχικό άθροισμα των 4 τελευταίων τριμήνων (π.χ. για τον υπολογισμό της απόδοσης του 2ου τριμήνου του 2021, λαμβάνονται υπόψη τα τρίμηνα Q3, Q4 του 2020 και τα Q1, Q2 του 2021).

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΚΙΝΗΤΟΙ ΜΕΣΟΙ

Παρουσιάζονται συγκεντρωτικά οι ποσοστιαίες διαφορές μεταξύ της τιμής κλεισίματος κάθε μετοχής και των δύο κινητών μέσων της, καθώς και η διαφορά μεταξύ των δύο μέσων.

Οι μετοχές εμφανίζονται ταξινομημένες από τη μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά προς τη μικρότερη. Μπορείτε να αλλάξετε την ταξινόμηση κάνοντας κλικ στην επικεφαλίδα της στήλης.

Οι μετοχές που η τιμή τους είναι υψηλότερα από τον κινητό μέσο (ή που ο βραχυχρόνιος μέσος είναι υψηλότερα από τον μακροχρόνιο) θεωρείται ότι παρουσιάζουν καλή δυναμική.

Μπορείτε με διπλό κλικ στις επικεφαλίδες ή πατώντας το κουμπί ΕΠΙΛΟΓΕΣ να τροποποιήσετε το πλήθος ημερών που συνθέτουν τους δύο κινητούς μέσους. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε αν θα λαμβάνεται υπόψη ο απλός ή ο εκθετικός κινητός μέσος. Η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων είναι ότι κατά τον υπολογισμό του εκθετικού μέσου δίνεται βαρύτητα στις πιο πρόσφατες τιμές οπότε η καμπύλη του θεωρείται ότι προσαρμόζεται ταχύτερα στις μεταβολές της τιμής της μετοχής σε σχέση με τον απλό κινητό μέσο.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τους κινητούς μέσους:

https://www.investopedia.com/articles/active-trading/052014/how-use-moving-average-buy-stocks.asp

MFI, RSI, %K, %K%D

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 ταλαντωτές και συγκεκριμένα τους:

 • MFI (Money Flow Index – δείκτης ροής χρήματος)
 • RSI (Relative Strength Index – δείκτης σχετικής ισχύος)
 • %K (Γρήγορος Στοχαστικός Ταλαντωτής)
 • %K%D (Αργός Στοχαστικός Ταλαντωτής, στην ουσία πρόκειται για έναν κινητό μέσο του %K)

Η τιμή κάθε ταλαντωτή υπολογίζεται βάσει διαφόρων στοιχείων μιας μετοχής, όπως η τιμή κλεισίματος, η αξία συναλλαγών κλπ και κυμαίνεται πάντα μεταξύ 0 και 100, δίνοντας τη δυνατότητα να προσδιορίζουμε αν η μετοχή είναι υπερτιμημένη ή υποτιμημένη.

Μια μετοχή θεωρείται υπεραγορασμένη – overbought (υπερτιμημένη) όταν η τιμή του ταλαντωτή βρίσκεται πάνω από τις 70 μονάδες και αντίθετα υπερπουλημένη – oversold (υποτιμημένη) όταν η τιμή του ταλαντωτή βρίσκεται κάτω από τις 30 μονάδες.

Μπορείτε να προσδιορίσετε αυτά τα όρια όπως θέλετε εσείς στις ρυθμίσεις του προγράμματος. Αν δηλαδή θέλετε να εμφανίζονται σήματα σε πιο ακραίες καταστάσεις, μπορείτε για παράδειγμα το ανώτατο όριο να το ορίσετε στις 80 ή 85 μονάδες αντί στις 70 που είναι η προεπιλογή.

Επιπλέον, μπορείτε να ορίσετε παραμέτρους όπως το πλήθος των ημερών που λαμβάνονται υπόψη για τη σύνθεση του δείκτη RSI.

Η διαφορά μεταξύ των MFI και RSI είναι ότι για τον υπολογισμό του MFI λαμβάνεται υπόψη και ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών της μετοχής. Έτσι, ο δείκτης MFI αποτυπώνει την κατεύθυνση της ροής του χρήματος, δηλαδή αν σε μια μετοχή υπάρχουν τοποθετήσεις ή ρευστοποιήσεις κι αν αυτές είναι επιθετικές. Επίσης, είναι χρήσιμος για την επιβεβαίωση της τάσης της μετοχής, αλλά και για να προειδοποιεί για ενδεχόμενες αντιστροφές σε αυτή.

Στον πρώτο πίνακα, στα αριστερά της φόρμας, εμφανίζονται οι τιμές των ταλαντωτών όλων των μετοχών.

Στο δεύτερο πίνακα, στα δεξιά της φόρμας, παρουσιάζεται η ημερήσια εξέλιξη των ταλαντωτών κατά τις τελευταίες 20 συνεδριάσεις. Μπορείτε να αλλάξετε το πλήθος των συνεδριάσεων στις ρυθμίσεις του προγράμματος. Κάθε κελί του πίνακα χρωματίζεται ανάλογα με την κατάσταση της μετοχής. Έτσι, οι υπερπουλημένες μετοχές εμφανίζονται με πράσινη ένδειξη, ενώ οι υπεραγορασμένες με κόκκινη.

Στην πρώτη γραμμή των πινάκων εμφανίζεται η εξέλιξη της μέσης τιμής των ταλαντωτών όλων των μετοχών έτσι ώστε να δίνεται μια γενική εικόνα για την κατάσταση της αγοράς. Για τον υπολογισμό της μέσης τιμής λαμβάνεται υπόψη η αξία συναλλαγών που πραγματοποίησε η κάθε μετοχή κατά τη συνεδρίαση ώστε να υπάρχει μια καλύτερη στάθμιση με βάση τις εμπορικότερες μετοχές.

Μπορείτε να ταξινομήσετε τους πίνακες κάνοντας κλικ στην επικεφαλίδα της στήλης που θέλετε.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία αυτής της φόρμας έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν πρέπει να θεωρούνται ως αποκλειστικός οδηγός της επενδυτικής σας συμπεριφοράς.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τους ταλαντωτές του προγράμματος:

https://www.investopedia.com/terms/r/rsi.asp
https://www.investopedia.com/terms/m/mfi.asp
https://www.investopedia.com/terms/s/stochasticoscillator.asp

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Με την εντολή ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ > ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο χαρτοφυλάκιο μετοχών. Μπορείτε να παρακολουθείτε όσα χαρτοφυλάκια θέλετε.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογείτε την ονομασία του χαρτοφυλακίου, το αρχικό του κεφάλαιο και την τιμή εκκίνησης του δείκτη χαρτοφυλακίου (ΔΧΑ).

Ο ΔΧΑ αποτυπώνει την εξέλιξη της απόδοσης του χαρτοφυλακίου, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των μετοχών του, την ποσοστιαία αναλογία των μετρητών, τις εισροές και εκροές από κέρδη, μερίσματα, έξοδα κλπ. Μια καλή προσέγγιση είναι να ορίζετε ως αρχική τιμή εκκίνησης, κατά την ημέρα δημιουργίας του χαρτοφυλακίου, την τιμή κλεισίματος του Γενικού Δείκτη ή μιας αγαπημένης σας μετοχής ώστε να έχετε ένα benchmark αναφοράς για την πορεία των κινήσεών σας.

Αφού εισάγετε τα στοιχεία αυτά, πατήστε το κουμπί ΟΚ και πλέον το νέο χαρτοφυλάκιο εμφανίζεται ως υπομενού του μενού ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ. Κάνοντας κλικ σε αυτό, ανοίγει το παράθυρο του χαρτοφυλακίου όπου παρουσιάζονται τα εξής:

 • Οι μετοχές του χαρτοφυλακίου. Με διπλό κλικ στο σύμβολο της μετοχής ανοίγει η κάρτα μετοχής. Στον πίνακα των μετοχών εμφανίζονται μεταξύ άλλων η μέση τιμή αγοράς κάθε μετοχής, η ποσοστιαία απόδοση (Α%) της μετοχής σε σχέση με την τιμή αγοράς και η ποσοστιαία αξία (Αξ%) της ως προς τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου (λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη και τα μετρητά του χαρτοφυλακίου).
 • Τα βασικά μεγέθη:
  • η τιμή του ΔΧΑ και η ποσοστιαία μεταβολή του σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση,
  • o η αξία των μετοχών και τα διαθέσιμα μετρητά, καθώς και η αναλογία τους στη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου,
  • o η τρέχουσα συνολική αξία του χαρτοφυλακίου και η ποσοστιαία μεταβολή της σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.
 • Η απόδοση μετοχών:
  • η απόδοση των μετοχών, η οποία είναι η διαφορά της τρέχουσας αξίας των μετοχών μείον της αξίας κτήσης τους,
  • η ποσοστιαία απόδοση των μετοχών (δεν λαμβάνονται υπόψη τα μετρητά),
  • η σταθμισμένη μερισματική απόδοση των μετοχών (για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη οι τελευταίες 2 χρήσεις) και το σταθμισμένο βήτα των μετοχών. Και σε αυτή την περίπτωση δε λαμβάνονται υπόψη τα μετρητά.
 • Οι εταιρικές πράξεις των μετοχών του χαρτοφυλακίου κατά τις τελευταίες 30 ημέρες.

Για να προσθέσετε μετοχές στο χαρτοφυλάκιο, πατήστε το κουμπί ΑΓΟΡΑ (ή το πλήκτρο +). Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογήστε το σύμβολο της μετοχής, τα τεμάχια, την τιμή αγοράς, την ημερομηνία αγοράς και πατήστε ΟΚ. Προκειμένου να γίνει η αγορά θα πρέπει να επαρκούν τα μετρητά του χαρτοφυλακίου (για να προσθέσετε μετρητά, επιλέξτε την εντολή Συναλλαγές και τον τύπο Κατάθεση). Αν υπάρχει ήδη η μετοχή στο χαρτοφυλάκιο, τα νέα τεμάχια θα προστεθούν στα παλιά και θα εμφανιστεί αυτομάτως η μέση αξία αγοράς τους. Σε περίπτωση που η αγορά πραγματοποιηθεί σε διαφορετική τιμή από την τελευταία τιμή κλεισίματος, ο ΔΧΑ θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα ώστε να λάβει υπόψη του τη διαφορά. Ο ΔΧΑ και το ιστορικό τιμών του χαρτοφυλακίου επηρεάζονται μόνο στην τελευταία συνεδρίασή τους, δεν γίνεται δηλαδή αναδρομική ενημέρωση μετά την αγορά, η επιλογή ημερομηνίας αποσκοπεί μόνο στην καταχώρηση της κίνησης.

Αντίστροφα, αν θέλετε να αφαιρέσετε μετοχές, αρχικά επιλέγετε με μονό κλικ τη μετοχή από τον πίνακα και πατάτε το κουμπί ΠΩΛΗΣΗ (ή ένα από τα πλήκτρα Delete ή -). Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογήστε τα τεμάχια που θέλετε να αφαιρέσετε, την τιμή που πουλήσατε, την ημερομηνία πώλησης και πατήστε ΟΚ. Σε περίπτωση που προκύψει διαφορά (θετική ή αρνητική) μεταξύ της πώλησης και της αγοράς, θα εμφανιστεί σχετικό μήνυμα και θα περαστεί αυτομάτως στα αποτελέσματα (μπορείτε να τα δείτε με την εντολή Δεδομένα). Το γινόμενο της τιμής πώλησης επί τα τεμάχια θα αθροιστεί στα μετρητά του χαρτοφυλακίου.

Με την εντολή ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ μπορείτε να προσθαφαιρέσετε ποσά που αφορούν το χαρτοφυλάκιό σας, όπως:

 • Αυξομείωση μετρητών (κατάθεση – ανάληψη),
 • Μερίσματα,
 • Επιστροφές κεφαλαίου,
 • Κέρδη ή ζημίες που δεν καταγράφηκαν από καταχωρήσεις αγορών και πωλήσεων μέσω του προγράμματος,
 • Έξοδα συναλλαγών (π.χ. από προμήθειες συναλλαγών και φόρους).

Ανάλογα με την ημερομηνία που επιλέγετε, τα ποσά που πληκτρολογείτε θα αθροιστούν στην αντίστοιχη χρήση. Μπορείτε να δείτε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα με την εντολή Δεδομένα.

Τέλος, με την εντολή ΕΠΙΛΟΓΕΣ μπορείτε:

 • να αλλάξετε την ονομασία του χαρτοφυλακίου,
 • να εκτυπώσετε την τρέχουσα κατάστασή του,
 • να διαγράψετε το χαρτοφυλάκιο. Η διαγραφή αυτή θα είναι οριστική και συμπεριλαμβάνει τις κινήσεις που κάνατε στο παρελθόν για το χαρτοφυλάκιο. Αν ωστόσο η διαγραφή έγινε κατά λάθος και θέλετε να την ακυρώσετε, μπορείτε απλώς να μεταβείτε στην κεντρική φόρμα του προγράμματος και να πατήσετε την εντολή ΑΡΧΕΙΟ > ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ή να επαναφέρετε ένα διαθέσιμο πρόσφατο backup με την εντολή ΑΡΧΕΙΟ > ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ

Με την εντολή ΔΕΔΟΜΕΝΑ του χαρτοφυλακίου, μπορείτε να δείτε μια σειρά από πληροφορίες:

 • Το πλήρες ιστορικό τιμών με βάση τις ημερήσιες τιμές κλεισίματος των μετοχών του. Οι ενδεχόμενες υψηλές ημερήσιες αυξομειώσεις στη στήλη Μ% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου μπορεί να οφείλονται σε αγορές – πωλήσεις μετοχών που αντίστοιχα επηρεάζουν τη συνολική του αξία. Στον πίνακα αυτό βλέπετε επίσης την ημερήσια εξέλιξη του ΔΧΑ (Δείκτης Χαρτοφυλακίου), καθώς και των μετρητών.
 • Γράφημα με το ιστορικό τιμών, το οποίο μπορείτε να παραμετροποιήσετε κάνοντας διπλό κλικ στην επιφάνειά του. Μεταξύ άλλων μπορείτε να διαλέξετε αν θα προβάλλεται το ιστορικό του ΔΧΑ ή της αξίας του χαρτοφυλακίου.
 • Πίνακα με όλες τις κινήσεις που κάνατε (καταθέσεις, αναλήψεις, αγορές, πωλήσεις, μερίσματα, έξοδα κλπ). Ο πίνακας αυτός μπορεί να φιλτραριστεί ως προς τον τύπο της κίνησης και ως προς τις μετοχές.
 • Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των κινήσεών σας ανά χρήση και ανά μετοχή. Μπορείτε να εκτυπώσετε τα αποτελέσματα μιας χρήσης πατώντας το κουμπί Εκτύπωση.
 • Όλες τις εταιρικές πράξεις που πραγματοποίησαν οι μετοχές του χαρτοφυλακίου.
 • Τη δυνατότητα πρόβλεψης (εκτίμησης) της μελλοντικής αξίας του χαρτοφυλακίου με βάση το βήτα 30 ημερών. Πληκτρολογήστε την τιμή του Γενικού Δείκτη την οποία στοχεύετε και πατήστε το κουμπί ΠΡΟΒΛΕΨΗ. Το πρόγραμμα θα σας εμφανίσει το βήτα κάθε μετοχής και θα προβλέψει την τιμή της για την τιμή του Γενικού Δείκτη την οποία επιλέξατε.
 • Τις σημειώσεις που μπορείτε να καταχωρείτε για το χαρτοφυλάκιό σας.

ΚΑΡΤΑ ΜΕΤΟΧΗΣ

Η κάρτα μετοχής ανοίγει όποτε αναζητούμε μια μετοχή στο πλαίσιο αναζήτησης της κεντρικής φόρμας ή κάνοντας διπλό κλικ πάνω σε ένα σύμβολο σε οποιονδήποτε πίνακα του προγράμματος.

Αντίστοιχα, με δεξί κλικ ανοίγει η κάρτα γρήγορης αναφοράς με τα πλέον βασικά στοιχεία της μετοχής, όπως τιμές, δείκτες και ένα γράφημα των τελευταίων συνεδριάσεων (το πλήθος των οποίων μπορεί να τροποποιηθεί στις ρυθμίσεις του προγράμματος).

Στην κάρτα προβάλλονται, ανά ενότητα, χρήσιμες πληροφορίες για τη μετοχή.

 • ΓΕΝΙΚΑ: πληροφορίες για τη μετοχή όπως στοιχεία τελευταίας συνεδρίασης, κλάδος και κατηγορία διαπραγμάτευσης, πλήθος εισηγμένων μετοχών, κεφαλαιοποίηση και σύνδεσμος όπου με κλικ επισκέπτεστε το website της εταιρείας.
 • ΤΙΜΕΣ: ιστορικό τιμών των τελευταίων 30 συνεδριάσεων. Μπορείτε εναλλακτικά να δείτε το πλήρες ιστορικό των τιμών (από το 2010), να επιλέξετε μια χρονική περίοδο που θέλετε, ή να δείτε την μηνιαία – ετήσια εξέλιξη των τιμών της μετοχής. Η στήλη εΜ% αναφέρεται στην ποσοστιαία μεταβολή της τιμής κλεισίματος σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, στον ίδιο πίνακα εμφανίζεται η εξέλιξη των 2 διαθέσιμων κινητών μέσων (μπορείτε να τους τροποποιήσετε κάνοντας διπλό κλικ στην επικεφαλίδα της στήλης), καθώς και των ταλαντωτών MFI, RSI, %K, %K%D. Στη στήλη με τα χρώματα (πράσινο για άνοδο, κόκκινο για πτώση) της ημερήσιας μεταβολής, εμφανίζεται το πλήθος των διαδοχικών (σερί) ανοδικών ή πτωτικών συνεδριάσεων της μετοχής όποτε αυτό ξεπερνά τις 2. Σε περίπτωση που μεσολαβεί μια συνεδρίαση κατά την οποία η μετοχή δεν έκανε πράξη, το σερί μηδενίζεται και ο υπολογισμός των διαδοχικών συνεδριάσεων ξεκινά από την αρχή.
 • ΓΡΑΦΗΜΑ: παρουσιάζεται η εξέλιξη της τιμής της μετοχής. Με διπλό κλικ στην περιοχή του γραφήματος μπορείτε να προσαρμόσετε το γράφημα, π.χ. να εμφανίσετε ή να αποκρύψετε στοιχεία, να αλλάξετε τα χρώματα, να παραμετροποιήσετε τους κινητούς μέσους.

Πάνω από το γράφημα εμφανίζονται εργαλεία με τα οποία μπορείτε να διατρέξετε αποτελεσματικότερα το γράφημα. Μεταξύ άλλων, μπορείτε να κάνετε zoom in – zoom out ή να μετατοπίσετε χρονικά το γράφημα προς μια κατεύθυνση. Αυτό γίνεται είτε πατώντας τα αντίστοιχα κουμπάκια, είτε χρησιμοποιώντας το ροδάκι (mousewheel) του ποντικιού (σε συνδυασμό με το πλήκτρο Control σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε zoom). Μπορείτε να ρυθμίσετε με το σχετικό εργαλείο το πλήθος των ημερών κατά το οποίο γίνονται οι συγκεκριμένες μετατοπίσεις. Αν θέλετε να αποθηκεύσετε το επιλεγμένο χρονικό διάστημα ώστε να είναι το ίδιο και για τις επόμενες κάρτες μετοχών που θα ανοίξετε, πατήστε το κουμπάκι της αποθήκευσης.

Επιπλέον, ενεργοποιώντας το εργαλείο σχεδίασης, μπορείτε να σχεδιάσετε απλές, ευθείες γραμμές στο γράφημα, ορίζοντας για παράδειγμα γραμμές στήριξης, αντίστασης κλπ. Οι γραμμές αυτές αποθηκεύονται αυτόματα από το πρόγραμμα. Μπορείτε να ορίσετε το χρώμα μιας γραμμής ή να την ονομάσετε επιλέγοντάς την και συμπληρώνοντας το όνομα στο αντίστοιχο πλαίσιο κειμένου. Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερες από μια γραμμές έχοντας πατημένο το πλήκτρο Shift. Με το πλήκτρο Delete διαγράφονται οριστικά οι επιλεγμένες γραμμές από το γράφημα. Τέλος, μπορείτε να σύρετε μια επιλεγμένη γραμμή αλλάζοντάς της θέση ή να τροποποιήσετε τις διαστάσεις της.

 • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: εμφανίζονται βασικά στατιστικά της μετοχής για την επιλεγμένη χρονική περίοδο την οποία μπορείτε να αλλάξετε κάνοντας διπλό κλικ στην επικεφαλίδα.
 • ΑΝΑΛΥΣΗ: δίνεται μια συνοπτική εικόνα της μετοχής με βάση την κατάσταση των δεικτών τεχνικής ανάλυσης. Με διπλό κλικ στην επικεφαλίδα μπορείτε να τροποποιήσετε το πλήθος των ημερών που συνθέτουν τους δύο κινητούς μέσους (απλούς ή εκθετικούς) που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα.
 • ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ: εμφανίζονται τα βασικά θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας ανά μετοχή, από το 2017 μέχρι και σήμερα, καθώς επίσης και ορισμένοι αριθμοδείκτες. Στην περίπτωση της κάρτας του Γενικού Δείκτη, τα ποσά εμφανίζονται σε απόλυτες τιμές σε δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, μπορείτε να δείτε την εξέλιξη των καθαρών κερδών ανά μετοχή σε τρίμηνη βάση. Για τις περιπτώσεις των εταιρειών που δημοσιεύουν αποτελέσματα ανά εξάμηνο, το ποσό των κερδών έχει διαιρεθεί δια του 2 και μοιραστεί στα αντίστοιχα δύο τρίμηνα για πρακτικούς λόγους. Για περισσότερες πληροφορίες για τα οικονομικά κάθε εταιρείας, μπορείτε να πατήσετε το κουμπί ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ και θα μεταβείτε αυτόματα στην αντίστοιχη σελίδα της εταιρείας με τις οικονομικές πληροφορίες.
 • ΠΡΑΞΕΙΣ: προβάλλονται όλες οι εταιρικές πράξεις της επιλεγμένης μετοχής. Ο αριθμός που ενδεχομένως εμφανίζεται σε παρένθεση δίπλα στον τίτλο της ενότητας υποδηλώνει το πλήθος των πράξεων που έχουν γίνει για τη μετοχή κατά τις τελευταίες 30 συνεδριάσεις.
 • ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: μπορείτε να καταχωρείτε και να αποθηκεύετε τις σημειώσεις που θέλετε.